Al Jazeerina snaga je u istini

Saeb Erekat (na fotografiji) optužio je Al Jazeerinog novinara da je agent CIA-e (EPA)

Prije devet mjeseci, kad su Al Jazeera i Guardian zajednički objavili Palestinske dokumente, čime je otkriven obim ustupaka koji su palestinski pregovarači tajno obećavali izraelskim vođama tokom decenije pregovora, optuženi smo da smo izvještavali pristrasno. Kao šefa istraživačkog ureda koji je objavio  dokumente, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat me je u direktnom televizijskom prijenosu optužio da sam agent CIA-e čija je misija da uništi šanse za državnost Palestine. Danas je Ofcom (Britanska agencija za regulaciju medija), kojem je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) tražila da ispita da li smo u izvještajima bili nefer prema ovoj organizaciji i Erekatu, objavio odluku od 19 strana kojom nedvosmisleno opravdava naše izvještaje.

Slučaj Palestinskih dokumenata  predstavljao je najveće curenje diplomatskih podataka u historiji izraelsko-palestinskog konflikta. Sastojali su se od preko 1.600 papira, uključujući zapisnike sa sastanaka visokih dužnosnika, sigurnosne dokumente i razne prijedloge. PLO, koja ih je prvobitno ocijenila „lažnima“, ubrzo je priznala njihovu autentičnost.

Od 23. do 26. januara, naši izvještaji dominirali su svjetskim vijestima, prije nego što su ih prestigli dramatični događaji u Egiptu. Za manje od sedam dana, Palestinci su se suočili sa više teških istina o mirovnom procesu koji je izašao van kontrole i pregovaračkim ponašanjem svojih neizabranih „predstavnika“ nego možda u svom cijelom životnom vijeku.
 

Borba za opstanak

Uobičajeni eksperti su se oglasili. Izaslanik Kvarteta za Bliski Istok i bivši britanski premijer Tony Blair, nazvao nas je „destabilizirajućim“, govoreći da „moramo biti dovoljno veliki i jaki da kažemo: ‘Ok, bez obzira na to šta Al Jazeera objavljuje, nastavit ćemo sa stvaranjem mira’.“ Novinar New York Timesa Thomas Friedman je dodao: „Zahvaljujući prljavom poslu koji je katarska Al Jazeera upravo obavila objavljujući sve palestinske ustupke van konteksta – da bi osramotila palestinsko vodstvo – sada je svima očigledno koliko su daleko Palestinci dogurali.“

Za PLO i Erekata, naši izvještaji su značili deklaraciju rata i borbu za opstanak. Dok je rasla ljutnja prema egipatskom diktatoru Hosniju Mubaraku, tadašnjem glavnom navijaču PLO-a, glavnim likovima palestinskih pregovaračkih napora trebala je „kontrola štete“. U duhu autoritarnih arapskih režima, to je značilo preturanje našeg ureda u Ramali i prijetnje našim novinarima.

Najtrezvenija reakcija PLO- a je da slučaj predoči Ofcomu, što je Erekat učinio u februaru pismenim putem. Rekao je regulatorima da je ugrožena njegova privatnost te privatnost PLO-a, jer su objavom  priče „otkriveni detalji iz povjerljivih dokumenata koji su ukradeni iz njegovog ureda“. Prema navodima Ofcoma, Erekat je nastavio da je naš program „naštetio prilikama da pregovarači na Bliskom Istoku sklope sporazum“. Erekat je uspio izazvati iscrpnu istragu o našem novinarstvu, možda u lažnoj nadi da će to uzdrmati našu privrženost poštenom izvještavanju.

Javni interes

Kao emiteri, imali smo obavezu da se povinujemo istrazi koja je uslijedila. Istovremeno, u emisijama Al Jazeere Arabic i BBC-jevom Hard Talku, Erekat je insistirao da sam ja agent CIA-e te da su dokumenti „ukradeni“. Ali tužba za klevetu protiv njega značila bi i tužbu protiv kolega novinara, što nisam želio uraditi.

Nakon Erekatove ostavke 12. februara zbog ovog curenja smanjen je i broj njegovih napada, dok je narednih nekoliko mjeseci proveo preobražavajući se u vatrenog branitelja palestinskih prava pri UN-u. U maju je bivši advokat PLO-a koji je radio za Erekata priznao Guardianu„Izraelski napad na Gazu i katastrofalni „mirovni pregovori“ natjerali su me da otkrijem ono što znam“.

Nakon što nam je očistio obraz od optužbi za krađu, Ofcom je službeno stavio tačku na Erekatovu glavnu tvrdnju, govoreći: „Materijalne činjenice vezane za pregovaračke sastanke o kojima je bilo riječi u emisiji nisu predstavljene ili izbjegnute na način koji je bio nefer prema dr. Erekatu.“ Dodao je: „Dok privatnost jeste bila ugrožena u smislu nabavke i korištenja dokumenata, ovaj prekršaj je opravdan, zbog velikog javnog interesa, na Bliskom Istoku i globalno.“

Bliskom Istoku očajnički treba više otkrivanja istine. U tom smislu, odluka Ofcoma o Palestinskim dokumentima možda je najbolji doprinos Velike Britanije u ovom regionu u mnogo godina.

Ovaj članak prvobitno je objavio Guardianov Comment is Free.