Samit NATO-a počinje u Washingtonu: Glavna tema podrška Ukrajini

U fokusu samita šefova država i vlada NATO-a bit će jačanje kolektivne odbrane i snage odvraćanja i partnerstava, posebno protiv Kine.

Samit će se održati od 9. do 11. jula na 75. godišnjicu osnivanja NATO-a, a predsjedavat će generalni sekretar Jens Stoltenberg (REUTERS/Kevin Mohatt)

Lideri 32 članice NATO-a u utorak počinju samit u Washingtonu, a glavna tema skupa bit će podrška ratom pogođenoj Ukrajini.

Samit će se održati od 9. do 11. jula na 75. godišnjicu osnivanja NATO-a, a predsjedavat će generalni sekretar Jens Stoltenberg, prenosi Anadolija.

U fokusu samita šefova država i vlada NATO-a bit će jačanje kolektivne odbrane i snage odvraćanja i partnerstava, posebno protiv Kine.

Osim lidera 32 članice, samitu će prisustvovati i čelnici Ukrajine, Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Glavna tačka dnevnog reda samita bit će podrška Ukrajini.

Zemlje članice će nakon pregovora održanih u okviru samita objaviti novi paket pomoći Ukrajini.

Članice NATO-a od početka rata Ukrajini svake godine daju približno 40 milijardi eura pomoći. Očekuje se da će se i na ovom samita članice dogovoriti o nastavku te podrške.

Smatra se da bi na marginama samita neke dodatne članice mogle potpisati i bilateralne vojne sporazume s Ukrajinom.

Komandni centar

Na samitu će NATO, također, objaviti uspostavljanje komandnog centra koji će mu omogućiti da koordinira međunarodnu podršku Ukrajini. Sjedište komandnog centra bit će u Njemačkoj.

Lideri NATO-a fokusirat će se na jačanje svoje kolektivne odbrane i sposobnosti odvraćanja nakon ruske ilegalne aneksije Krima iz 2014. godine.

NATO, koji svoje saveznike obavezuje na kolektivnu odbranu na kopnu, zračnom prostoru, moru, svemiru i cyber prostoru, na samitu će se obavezati da poveća industrijsku saradnju i proizvodnju.

Države članice će, također, odobriti uspostavljanje nove baze u Poljskoj za jačanje odbrambenog sistema balističkih projektila.

NATO, koji je prvi stavio Kinu na svoj radar kao prijetnju na sastanku lidera održanom u Londonu 2019. godine, također će o ovom pitanju raspravljati i na samitu u Washingtonu.

Generalni sekretar NATO-a pozvao je lidere Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje na samit radi produbljivanja saradnje.

Navodeći da Iran, Kina i Sjeverna Koreja podržavaju Rusiju, Stoltenberg je istakao važnost bliže saradnje s “prijateljima” protiv “autoritarnih aktera”.

U tom kontekstu, očekuje se da će samit proširiti odnose s NATO partnerima u azijsko-pacifičkom regionu.

Simbolično značenje

Održavanje samita NATO-a u Washingtonu ove godine ima simbolično značenje.

NATO je osnovan 1949. godine kada je 12 država potpisalo Sjevernoatlantski ugovor u Washingtonu, a upravo se u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država okupljaju lideri saveza na njegovu 75. godišnjicu postojanja.

NATO je i 50. godišnjicu obilježio samitom u Washingtonu, a posljednji put samit je u SAD-u održan 2012. godine.

SAD će na samitu predstavljati predsjednik Joe Biden koji bi, također, mogao biti u fokusu pažnje javnosti zbog rasprava koje se vode u SAD-u o njegovom zdravstvenom stanju i ponovnoj kandidaturi za predsjedničke izbore.

Izvor: Agencije