Ruski sud naredio hapšenje Julije Navaljne

Sud u Moskvi je naredio da se Julija Navaljna, udovica pokojnog ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog, uhapsi u odsustvu na dva mjeseca.

Sud je optužio Navaljnu, koja živi izvan Rusije, za sudjelovanje u 'ekstremističkoj' grupi (REUTERS/Lisi Niesner)

Sud u Moskvi u utorak je naredio da se Julija Navaljna, udovica pokojnog ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog, uhapsi u odsustvu na dva mjeseca.

Sud je optužio Navaljnu, koja živi izvan Rusije, za sudjelovanje u “ekstremističkoj” grupi, prenosi Hina. Odluka znači da će se suočiti s hapšenjem ako se vrati u zemlju.

Navaljna (47) je dospjela u centar pažnje nakon smrti svoga supruga u arktičkoj kaznenoj koloniji u februaru ove godine te je rekla da će se nastaviti boriti za ono što je Navaljni zvao “lijepom Rusijom budućnosti.”

U utorak je Navaljna na platformi X napisala svojim pristalicama da se ne fokusiraju na sudski nalog protiv nje, nego na bitku protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Kad budete pisali o ovome, molim vas ne zaboravite napisati najvažniju stvar: Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac”, napisala je.

Borba protiv Putina

“Njegovo mjesto je u zatvoru, i ne negdje u Haagu, u udobnoj ćeliji s televizorom, nego u Rusiji, u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva do tri metra u kojoj je ubio Alekseja.”

Kremlj je negirao da je naredio ubistvo Navaljnog.

Od smrti njenog supruga, Navaljna se sastala s brojnim zapadnim čelnicima, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena u San Franciscu.

Neprofitna organizacija, Fondacija za ljudska prava sa središtem u SAD-u, imenovala je Navaljnu svojom predsjednicom, a ona je rekla da će iskoristiti svoju novu ulogu da uloži više u borbu koju je njen suprug vodio protiv Putina.

“Iskoristit ćemo sve što može biti korisno u borbi protiv Putina, kako bismo izborili lijepu Rusiju budućnosti”, napisala je Navaljna na X-u.

Izvor: Agencije