Oluja Beryl stigla do Teksasa, najmanje troje poginulih

Beryl, najraniji ovosezonski uragan pete kategorije, poharao je jugoistočni obalni grad Matagorda u Teksasu, nakon čega je u Houstonu zaustavio više od 1.300 letova.

Snimak dronom područja Houstona nakon prolaska uragana Beryl (@cjblain10 via X/via REUTERS)

Najmanje tri smrtno stradale osobe pronađene su u utorak nakon što je tropska oluja Beryl s olujnim vjetrovima i prolomom oblaka poharala američku saveznu državu Teksas, izazvavši zatvaranje naftnih luka i otkazivanje više od 1.300 letova, a zbog nje je bez struje ostalo gotovo tri miliona ljudi, prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters.

Beryl, najraniji ovosezonski uragan pete kategorije, poharao je jugoistočni obalni grad Matagorda u Teksasu, nakon čega je u Houstonu zaustavio više od 1.300 letova na najvećem aerodromu, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Poplave i jaki vjetrovi

U državi koja je najveći proizvođač nafte i prirodnog plina u Sjedinjenim Američkim Državama prerada nafte je usporena, dok su neka proizvodna mjesta evakuirana.

Beryl još stvara bujične poplave i jake vjetrove nad istočnim Teksasom, no predviđa se da će tokom dana postati posttropski ciklon i obilnom kišom pogoditi Oklahomu, Arkanzas i Misuri.

Oluja, za koju se očekivalo da će ubrzano slabjeti dok se bude kretala prema unutrašnjosti, prošle sedmice se razorno obrušila na Jamajku, Grenadu te Sveti Vincent i Grenadine, pri čemu je poginulo 11 osoba, srušene su zgrade i električni vodovi.

Izvor: Agencije