Istraga o iranskoj ekspanziji u proizvodnji balističkih projektila

Fotografije koje je zabilježila komercijalna satelitska kompanija Planet Labs otkrivaju izgradnju više od 30 novih zgrada u vojnom garnizonu Mudarres, kao i kompleksa za proizvodnju projektila Khojir.

Nedavni satelitski snimci prikazali su ogromno širenje dva velika proizvodna pogona balističkih projektila u blizini iranske prijestolnice Teherana [Planet Labs PBC/Handout via REUTERS]

Nedavni satelitski snimci prikazali su ogromno širenje dva velika proizvodna pogona balističkih projektila u blizini iranske prijestolnice Teherana.

Dva američka istraživača procijenila su da proširenja imaju za cilj povećanje obima proizvodnje raketa, što su potvrdila i tri visoka iranska zvaničnika, navodi Reuters.

Proširenje dva objekta uslijedilo je nakon sporazuma zaključenog u oktobru 2022. prema kojem je Iran pristao da Rusiji isporučuje rakete koje je ona tražila za rat koji vodi protiv Ukrajine.

Američki zvaničnici rekli su za Reuters da Iran također isporučuje projektile Husima u Jemenu i Hezbollahu u Libanu, a oba pokreta su dio “osovine otpora” Izraelu koju podržava Iran.

Nove zgrade

Slike koje je zabilježila komercijalna satelitska kompanija Planet Labs otkrivaju izgradnju više od 30 novih zgrada u vojnom garnizonu Mudarres u martu, kao i kompleksa za proizvodnju projektila Khojir u aprilu.

Fotografije do kojih je došao Reuters pokazuju da su mnoge zgrade okružene velikim zemljanim nasipima.

Jeffrey Lewis sa Instituta za međunarodne studije Middlebury u Montereyu rekao je da su takve akcije povezane s proizvodnjom projektila i da su osmišljene da spriječe da eksplozija u jednoj zgradi ne aktivira zapaljive materijale u obližnjim zgradama.

Lewis je, na osnovu fotografija dva objekta, naveo da su proširenja u Khojiru počela u augustu prošle godine, a u garnizonu “Modarres” u oktobru iste godine.

Satelitski snimak pokazuje proširenje objekta mučenika Modarresa u blizini Teherana (Reuters)

Stručnjaci kažu da je iranski arsenal već najveći na Bliskom istoku, a procjenjuje se na više od 3.000 projektila, uključujući modele dizajnirane za nošenje konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava.

Trojica iranskih zvaničnika, koji su tražili da im se ne otkriva identitet, potvrdili su da je bilo proširenja u garnizonu Modarres i kompleksu Khojir kako bi se povećala proizvodnja konvencionalnih balističkih projektila.

Jedan od ovih zvaničnika je to prokomentirao riječima: “Zašto da ne”?

Korisnici

Drugi iranski zvaničnik rekao je da će neke od novih zgrada također omogućiti da se proizvodnja dronova udvostruči.

Izvor je dodao da će dronovi i komponente raketa biti prodavani Rusiji, dok će Husi biti snabdjeveni dronovima, a Hezbollah raketama.

Reuters je ustvrdio da nije u mogućnosti nezavisno potvrditi izjave iranskih zvaničnika. Teheran je ranije negirao da je snabdijevao Rusiju i Huse bespilotnim letjelicama i raketama.

Glasnogovornik Husa Mohammed Abdel Salam rekao je da povećanje obima iranske proizvodnje oružja neće imati nikakvog utjecaja na Jemen, jer Husi proizvode i razvijaju dronove nezavisno od Irana.

Analize satelitskih snimaka pokazale su da Iran širi proizvodnju raketa (Reuters)

Lewis je fotografije Planet Labsa analizirao sa saradnikom istraživačkog analitičara Deckerom Evelethom u istraživačkom centru CNA u Washingtonu, u sklopu projekta Middlebury, koji prati iransku raketnu infrastrukturu.

“Znamo da Rusija traži jeftine raketne kapacitete i da je okrenuta Iranu i Sjevernoj Koreji”, dodao je.

Pjongjang je ranije negirao slanje projektila Rusiji. Rusija je također negirala da je preuzela projektile od Sjeverne Koreje.

Dvojica američkih istraživača kazali su da fotografije ne prikazuju tipove projektila koji će se proizvoditi u dva nova pogona.

Oni će trpjeti štetu

Važno je napomenuti da će svako povećanje iranske proizvodnje projektila ili dronova biti izvor zabrinutosti za Sjedinjene Američke Države, koje kažu da iranski dronovi pomažu Rusiji da nastavi s napadima na Ukrajinu.

Ovo povećanje proizvodnje će također biti izvor zabrinutosti i za Izrael, u vrijeme kada razmjenjuje bombaške napade sa Hezbollahom.

Ured američkog direktora Nacionalne obavještajne službe odbio je komentirati analizu istraživača.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost također je odbio potvrditi procjene istraživača. Rekao je da su Sjedinjene Američke Države poduzele različite mjere, uključujući i uvođenje sankcija, u cilju ograničavanja iranske proizvodnje i izvoza projektila i dronova.

Izvor: Agencije