Najmanje 50 ubijenih u izraelskim napadima na Gazu

Izraelska vojska je stanovnicima grada Gaze naredila da se presele u centralni okrug Deir al-Balah, za koji su Ujedinjeni narodi rekli da je ‘već ozbiljno pretrpan’.

Izraelska vojska fokusirala se na grad Gazu (Amir Cohen / Reuters)

Izraelske snage su pojačale napade na područja širom sjevernog Pojasa Gaze uprkos novim razgovorima o prekidu vatre.

Najmanje 50 ljudi ubijeno je u posljednja 24 sata, a deseci su ranjeni u napadima širom opkoljene obalne enklave, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva Gaze.

Izraelski tenkovi ušli su dublje u neke četvrti grada Gaze kao što su Shujaiya, Sabra i Tal al-Hawa, gdje su stanovnici izvijestili o nekim od najžešćih borbi od početka rata.

Naoružana krila Hamasa i palestinskog Islamskog džihada saopćila su da su se borili protiv izraelskih vojnika u Tal al-Hawi protutenkovskim raketama i minobacačkom vatrom i da su nanijeli žrtve neprijatelju.

Stanovnici grada Gaze izvijestili su o “eksplozijama i brojnim oružanim sukobima” kao i o helikopterskim napadima tokom noći u jugozapadnim četvrtima.

Izraelska vojska fokusirala se na grad Gazu nakon što je objavila da ima obavještajne podatke koji pokazuju da su tamo stacionirani Hamas i palestinski borci Islamskog džihada.

Stanovnicima grada Gaze sada je rečeno da se presele u centralni okrug Deir al-Balah, za koji su Ujedinjeni narodi rekli da je “već ozbiljno pretrpan Palestincima raseljenim iz drugih područja Pojasa Gaze”.

Ubijene žene i djeca

Marwan al-Sultan, direktor Indonezijske bolnice, rekao je da je bolnica primila 80 pacijenata i ranjenika iz bolnice Al-Ahli, iako je i Indonezijska bolnica već pretrpana i pod stalnim napadima izraelske vojske.

“Mnogi slučajevi zahtijevaju hitne operacije. Mnoge žrtve upucane su direktno u glavu i potrebna im je intenzivna njega. Goriva i medicinskih potrepština je sve manje”, rekao je.

Dodao je da je bolnica primila i 16 tijela, od kojih su polovina žene i djeca.

U prvim sedmicama rata Izrael je pozvao civile na sjeveru enklave da se presele na jug, proglasivši to područje “sigurnom zonom”, ali je kasnije i tamo proširio svoje napade.

Maha Mahfouz je pobjegla iz svoje kuće s dvoje djece i mnogim drugim Palestincima iz četvrti Zeitoun u gradu Gazi. Rekla je da njihovo područje nije uključeno u najnovije naredbe o evakuaciji, ali da su “uspaničeni jer se bombardiranje i pucnjava odvijaju u neposrednoj blizini.”

U najnovijim informacijama o situaciji u Gazi od utorka, izraelska vojska je rekla da su njene snage “eliminirale desetke terorista i pronašle brojno oružje” tokom operacija u gradu Gazi.

Izraelski vojnici nastavljaju napade “iznad i ispod” zemlje u četvrti Shujaiya, dodaje.

Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava saopćio je da je “zgrožen” posljednjim naredbama o masovnoj evakuaciji jer “civili i dalje ginu i izloženi su ranjavanju”.

Najmanje 38.243 Palestinca su ubijena u Gazi, a 88.033 ranjena u ratu koji Izrael vodi od 7. oktobra, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze. Rat je počeo tog dana nakon što je Hamas napao južni dio Izraela, ubivši najmanje 1.139 osoba i zarobivši desetke drugih.

Hassan Barari, profesor međunarodnih pitanja na Katarskom univerzitetu, rekao je da nivo napada na civilno stanovništvo nije ništa novo.

“Ova su zvjerstva bila zaštitni znak izraelske operacije u Gazi od samog početka”, rekao je za Al Jazeeru.

Pregovori o prekidu vatre

Dok Izrael pojačava bombardiranje sjeverne Gaze, Hamas i izraelski dužnosnici s posrednicima razgovaraju o mogućem prekidu vatre.

Ali Hamas je u ponedjeljak upozorio da će intenziviranje napada vratiti razgovore na “nulu”. Njegov politički šef Ismail Haniyeh rekao je da je uspostavio “hitan kontakt” s posrednicima, upozoravajući na “katastrofalne posljedice” smrtonosnih napada.

Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi razgovarao je u utorak u Kairu o naporima da se postigne prekid vatre u Gazi s direktorom Američke centralne obavještajne agencije (CIA) Williamom Burnsom, navodi se u saopćenju egipatskog predsjedništva.

Burns i šef izraelskog Mossada David Barnea navodno će otputovati u srijedu u Dohu gdje će se sastati s katarskim premijerom, sheikom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem, ključnim posrednikom.

Barari je rekao da je prva faza prijedloga prekida vatre – šest sedmica bez ikakvih borbi – ključna za ljude u Gazi kako bi dobili neki osjećaj sigurnosti nakon devet mjeseci nemilosrdnih napada i kako bi dobili očajnički potrebnu humanitarnu pomoć.

“Nastavak rata nije dobar za Palestince, ali nije dobar ni za Izraelce. Ako Izraelska vlada uspije osigurati oslobađanje talaca, interes za nastavak rata bit će sve manji”, rekao je Barari.

“Mislim da bi ovo mogao biti poziv na buđenje izraelskom društvu da je došlo vrijeme da se stane  ukraj ratu.”

Izvor: Al Jazeera i agencije