Kina i Bjelorusija u blizini poljske granice provode zajedničke vojne vježbe

Vježbe, kodnog naziva Napad sokola, trajat će do 19. jula, a održavaju se na poligonu u blizini grada Bresta, koji leži na granici s Poljskom.

Bjelorusija je dopustila Rusiji korištenje njenog teritorija kao jedno od lansirnih područja za agresiju Moskve na Ukrajinu (Rusko ministarstvo odbrane / Handout via Reuters)

Kina i Bjelorusija počele su zajedničke vojne vježbe, saopćila su oba ministarstva odbrane, samo nekoliko kilometara od granice s članicom NATO-a Poljskom i uoči samita saveza u Washingtonu ove sedmice.

“Događaji koji se odvijaju u svijetu alarmantni su, situacija je nesigurna, stoga ćemo uvježbavati nove oblike i metode izvršavanja taktičkih zadaća”, citiralo je Bjelorusko ministarstvo odbrane general-bojnika Vadima Denisenka, načelnika Zapovjedništva za specijalne operacije Bjelorusije u objavi u na Telegramu.

Vježbe, kodnog naziva Napad sokola, trajat će do 19. jula, a održavaju se na poligonu u blizini grada Bresta, saopćilo je Ministarstvo. Brest, na jugozapadu Bjelorusije, leži na granici s Poljskom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Čelnici 32 zemlje članice NATO-a sastaju se u utorak u Washingtonu na samitu na kojem će daljnja vojna i finansijska podrška Ukrajini biti visoko na dnevnom redu.

Bjelorusija je dopustila Rusiji korištenje njenog teritorija kao jedno od lansirnih područja za agresiju Moskve na Ukrajinu 2022.

Povećanje napetosti

U okviru “antiterorističkih vježbi”, vojno osoblje obje zemalja razradit će pitanja noćnog slijetanja, svladavanja vodenih prepreka i izvođenja operacija u naseljenom području, navodi se u saopćenju Bjeloruskog ministarstva odbrane.

Ministarstvo je, također, objavilo niz fotografija na Telegramu koje prikazuju kako se kineske trupe i oprema iskrcavaju iz aviona tokom vikenda. Na objavama od ponedjeljka trupe marširaju na poligonu. Nije poznato koliko je vojnika uključeno u vježbe.

Kinesko ministarstvo odbrane objavilo je u ponedjeljak u saopćenju na engleskom jeziku da je Bjelorusija održala “veličanstvenu ceremoniju dobrodošlice” za kineske vojnike koji su stigli u Bjelorusiju 6. jula.

“Zajednička obuka ima za cilj poboljšati koordinacijske sposobnosti jedinica koje sudjeluju i produbiti praktičnu saradnju između dvije vojske”, navodi se u saopćenju Ministarstva objavljenom na web-stranicama.

Bjelorusko ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da veličina NATO snaga na granici s Bjelorusijom brzo raste, što dovodi do povećanja napetosti u regiji.

“Naša zemlja poduzima sve moguće mjere kako bi spriječila eskalaciju. Međutim, pređe li neko naše granice, reakcija će biti oštra”, navedeno je u objavi.

Izvor: Agencije