Husi kažu da su napali ‘vitalnu metu’ u Izraelu

Vojni glasnogovornik grupe rekao je da je operacija izvedena s više dronova i da je uspješno ostvarila svoje ciljeve.

Husi i dalje gađaju izraelske brodove i one za koje kažu da su povezani s Izraelom, u Crvenom moru, Arapskom moru i Indijskom okeanu (Al Jazeera)

Jemenska grupa Husi izvela je napad dronovima na vitalnu metu u gradu Eilatu, na jugu Izraela, u saradnji s iračkim islamskim otporom.

Vojni glasnogovornik grupe Yahya Saree je u televizijskoj izjavi rekao da su njihove oružane snage, u saradnji s iračkim islamskim otporom, izvele vojnu operaciju “protiv vitalne mete u Umm al-Rashrashu, južnoj okupiranoj Palestini”, bez preciziranja mete.

Brigadni general Saree potvrdio je da je operacija izvedena s više dronova i da je uspješno ostvarila svoje ciljeve.

Saree je potvrdio nastavak izvođenja zajedničkih operacija s iračkim islamskim pokretom otpora u pružanju podrške i postizanju pobjede palestinskog naroda sve dok agresija i opsada tog naroda u Pojasu Gaze ne prestanu.

Prošlog petka je vođa Husa Abdul-Malik al-Houthi rekao da su operacije njegove grupe koja podržava Gazu poremetile gotovo polovinu izraelskog pomorskog saobraćaja.

Tegljenje teretnog broda

U istom kontekstu, Zajednički pomorski informativni centar za Crveno more i Adenski zaljev potvrdio je da je teretni brod Verbena, koji je plovio pod zastavom Palaua, odvučen iz opasne zone i na putu je do sljedeće luke pristajanja, nakon što su ga 13. juna napali Husi.

Centar je saopćio da je brod gađan s tri projektila dok je prolazio kroz Adenski zaljev, 98 nautičkih milja istočno od jemenskog grada Adena.

Američka centralna komanda saopćila je da je brod potopljen nakon što je posada spašena i prevezena na sigurno, dodajući da je u napadu povrijeđen jedan od članova posade.

U znak solidarnosti s Gazom koja se suočava s razornim izraelskim ratom uz američku podršku, Husi projektilima i bespilotnim letjelicama gađaju izraelske teretne brodove ili druge povezane s njima u Crvenom moru, Arapskom moru i Indijskom okeanu.

Od 12. januara 2024. koalicija predvođena SAD-om pokrenula je napade za koje kaže da ciljaju Huse u različitim dijelovima Jemena, kao odgovor na njihove pomorske napade, na koje je grupa, s vremena na vrijeme, odgovarala.

Zbog tih intervencija Washingtona i Londona i podizanja tenzija, grupa Husi je objavila da su sada i američki i britanski brodovi na listi njenih vojnih ciljeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije