FAA naredio inspekciju 2.600 Boeingovih aviona zbog problema s maskama za kisik

Federalna uprava za avijaciju saopštila je da zahtijeva inspekciju 2.600 aviona Boeing 737, jer bi se putničke maske s kisikom mogle pokvariti u hitnim slučajevima.

FAA je saopštila da zahtijeva inspekciju aviona modela 737 Max i NG nakon brojnih izvještaja o pomjeranju generatora kisika u jedinici za putničke usluge (REUTERS/Peter Cziborra/File Photo)

Federalna uprava za avijaciju (FAA) saopštila je da zahtijeva inspekciju 2.600 aviona Boeing 737, jer bi se putničke maske s kisikom mogle pokvariti u hitnim slučajevima.

FAA je saopštila da zahtijeva inspekciju aviona modela 737 Max i NG nakon brojnih izvještaja o pomjeranju generatora kisika u jedinici za putničke usluge, što bi moglo dovesti do nemogućnosti da se putnicima osigura dodatni kisik tokom pada pritiska, prenio je Reuters.

Boeing je 17. juna izdao bilten aviokompanijama, pozivajući se na vizuelne inspekcije, saopštio je FAA, a prenosi Tanjug.

Uprava je dodala da je njena direktiva odmah stupila na snagu i da zahtijeva inspekcije i korektivne mjere ako je potrebno u roku od 120 do 150 dana kada je riječ o modelu 737 Max.

FAA, također, zabranjuje aviokompanijama da instaliraju potencijalno neispravne dijelove.

Aviokompanije moraju izvršiti opštu vizuelnu inspekciju i ako je potrebno zamijeniti generatore kisika novim ili ispravnim i termalnim jastučićima s trakama, saopštila je agencija.

Kršenje nagodbe

Ministarstvo pravde SAD-a je krajem mjeseca zahtijevalo da vodeći svjetski proizvođač aviona Boeing prizna krivicu na osnovu krivičnih optužbi nakon što je utvrđeno da je kompanija prekršila nagodbu o odgođenom krivičnom gonjenju iz 2021. godine zbog dvije avionske nesreće iz 2018. i 2019. godine, u kojima je poginulo 346 ljudi, rekla su u ponedjeljak dva dobro obaviještena izvora za Reuters.

U januaru su vrata kabine Boeinga 737-Max 9, koji je letio za Alaska Airlines, eksplodirala nekoliko minuta nakon polijetanja iz Portlanda u američkoj državi Oregon.

Izvor je rekao CBS-u u martu da tužioci razmatraju da li bi bilo šta što je dovelo do eksplozije ili joj doprinijelo moglo utjecati na sporazum o odloženom krivičnom gonjenju.

U izvještaju Sama Mohawka, uzbunjivača zaposlenog u Boeingu, iz juna izražava se zabrinutost da je ta kompanija koristila neispravne dijelove u konstrukciji svojih mlaznjaka.

Još jedan uzbunjivač, bivši menadžer za kvalitet Santiago Paredes, rekao je da je bio pod pritiskom da umanji probleme koje je otkrio dok je pregledao trup aviona, dio koji je eksplodirao u januaru.

Generalni direktor Boeinga David Calhoun bio je saslušan u Senatu SAD-a u junu kada je rekao da je kompanija “daleko od savršene”, ali je tvrdio da je posvećena tome da svaki zaposlenik osjeća obavezu da javno govori o problemima koji postoje.

Izvor: Agencije