EK otvorio ‘dubinsku’ istragu o pandemijskoj pomoći Lufthansi

Evropska komisija je otvorila ‘dubinsku’ istragu o njemačkoj državnoj pomoći aviokompaniji Lufthansa tokom pandemije korona virusa.

Brisel najavljuje i analizu "značajne tržišne moći" Lufthanse na aerodromima poput Duesseldorfa i Beča (REUTERS/ Kai Pfaffenbach//File Photo)

Evropska komisija objavila je da je otvorila ‘dubinsku’ istragu o njemačkoj državnoj pomoći aviokompaniji Lufthansa tokom pandemije korona virusa.

Vlada je za rekapitalizaciju Lufthanse u okviru Privremenog pandemijskog okvira izdvojila šest milijardi eura i Komisija je odobrila mjeru, ali je njenu odluku poništio Opći sud EU-a, utvrdivši greške u postupku, prenosi Hina.

“Opći sud zaključio je da mjera rekapitalizacije Lufthanse nije ispunila nekoliko uvjeta iz Privremenog okvira za COVID”,

Komisija je zato sada pokrenula dubinsku istragu kako bi utvrdila je li Lufthansa ispunjavala uvjete za pomoć. Razmotrit će i je li trebao biti uspostavljen mehanizam koji bi vladu motivirao na izlazak iz vlasničke strukture i analizirati cijenu dionica u trenutku moguće konverzije “tihog vlasništva II” u dionički paket.

‘Tržišna moć’

Brisel najavljuje i analizu “značajne tržišne moći” Lufthanse na aerodromima poput Duesseldorfa i Beča.

Lufthansa je već u cijelosti vratila pomoć pa će utjecaj presude na kraći rok vjerovatno biti ograničen. Značajnije posljedice moguće su u državnim subvencijama u budućnosti.

Glasnogovornik Lufthanse ponovio je da su vratili pomoć i istaknuo da su u godišnjem izvještaju za 2023. prognozirali otvaranje istrage, po uzoru na slične slučajeve.

Luftansa se na presudu žalila drugostepenom Sudu EU-a i postupak još nije dovršen.

Izvor: Agencije