Direktor Al Jazeerinog ureda u Libanu: Šta otkrivaju snimci Hezbollaha?

Mazen Ibrahim kaže da snimak koji je objavio libanski Hezbollah prikazuje da je pokret sposoban identificirati lokacije koje će gađati u slučaju izbijanja sveobuhvatnog sukoba s Izraelom.

Ibrahim: Snimak prikazuje sposobnost Hezbollahovih dronova da prodru duboko unutar okupirane teritorije (Al Jazeera)

Mazen Ibrahim, direktor ureda Al Jazeere u Libanu, rekao je da snimak koji je objavio libanski Hezbollah prikazuje sveobuhvatne izviđačke operacije na okupiranom sirijskom Golanu, a njegov značaj je u tome što pokazuje da su nadzor i izviđačke operacije stalno u toku i da se često i višestruko ažuriraju.

Hezbollah je u utorak objavio videosnimak u trajanju od deset minuta pod naslovom „Hudhud, 2. epizoda“, koji prikazuje mjesta izviđanja, od kojih su „obavještajne baze, štabovi rukovodstva i vojni tabori na okupiranom sirijskom Golanu iz kojih su se vratili avioni zračnih snaga islamskog otpora“, prema navodima Hezbollahovih vojnih medija.

Komentirajući snimak, Ibrahim je objasnio da je na njemu prikazan veliki broj izraelskih vojnih lokacija i kasarni, poput kasarne Yawar, Ki'a, Sha'al, Sinobar, Yarden, Ma'ale Gamla i Zaoura Stud, ističući da su ove lokacije bile mete Hezbollaha tokom sukoba koji su počeli 8. oktobra.

Ibrahim je rekao da video dokumentira štab rukovodstva, vojske i obavještajni štab, punktove za rano upozoravanje, tim Željezne kupole te neke nove punktove izraelskih okupacijskih snaga, ističući da su dronovi Hezbollaha imali više letova u protekle tri sedmice kako bi prikupili detaljne informacije o ciljanim lokacijama prije i nakon njihovog bombardiranja.

Dodao je da su se operacije snimanja odvijale u više faza, što ukazuje na praćenje i izviđanje koje je trajalo više sati. Rekao je, također, da se na snimku govori i o novim lokacijama okupacijskih snaga nastalih nakon 7. oktobra, zbog čega su važne Hezbollahove stalne izviđačke operacije.

Prema Ibrahimovim riječima, snimak prikazuje sposobnost Hezbollahovih dronova da prodru duboko unutar okupirane teritorije bez nadzora izraelskih sistema protuzračne odbrane.

Ističe da je snimak objavljen nakon atentata na jednog od viših terenskih komandanata Hezbollaha i prije očekivanog govora generalnog sekretara Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Objasnio je da trajanje snimka, koji sadrži deset isječaka, odražava veliki napor u izviđačkim operacijama dronova.

Poruka upozorenja

Ibrahim je istakao da Hezbollah ovim objavljivanjem želi poslati jasnu poruku upozorenja izraelskim okupacijskim snagama, navodeći da će svaki pokušaj eskalacije sukoba dovesti do gađanja velikog broja izraelskih vojnih baza.

Direktor Al Jazeerinog ureda u Libanu rekao je da ovaj snimak pokazuje da je Hezbollah sposoban identificirati lokacije koje će gađati u slučaju izbijanja sveobuhvatnog sukoba, što njegovu poziciju u svakoj potencijalnoj eskalaciji čini čvrstom.

Izraelska radiodifuzna korporacija prenijela je od jednog vojnog izvora da su, prema procjenama, kadrovi koje je emitirao Hezbollah snimljeni prije otprilike dva mjeseca.

U junu je Hezbollah objavio devetominutni snimak koji je sadržavao detaljan pregled lokacija u sjevernom Izraelu. Snimak je pokazao pogled iz zraka na grad Haifu, uključujući kompleks za odbrambenu tehnologiju Rafael, vojnu bazu u Haifi, civilnu luku u Haifi, elektranu u Haifi, aerodrom u Haifi, rezervoare za naftu i petrohemijska postrojenja. Prikazana je i zgrada komande podmorske jedinice, brod Sa'ar 4.5 i Sa'ar 5.

Od 8. oktobra Hezbollah i druge libanske i palestinske frakcije svakodnevno razmjenjuju vatru sa izraelskim okupacijskim snagama.

Ove frakcije kažu da će zaustaviti bombardiranje nakon što Izreal zaustavi razorni rat koji, uz američku podršku, vodi protiv Pojasa Gaze od 7. oktobra 2023. godine, u kojem je ranjen ili ubijeno više od 126.000 Palestinaca, većinom djece i žena, a više od 10.000 se vode kao nestali.

Izvor: Al Jazeera