Rjabkov: Rusija odbija sarađivati s Washingtonom u kontroli naoružanja

Rusija odbija sarađivati ​​s Washingtonom u kontroli naoružanja na bilo koji način zbog destruktivnog američkog stava, kaže zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Uskoro ističe ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) između Rusije i SAD-a (Pelagiya Tikhonova/Moscow News Agency/Handout via REUTERS)

Rusija odbija sarađivati ​​s Washingtonom u kontroli naoružanja na bilo koji način zbog destruktivnog američkog stava, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za The International Affairs.

“Trenutno nemamo temelje i nismo ni blizu oblikovanja kako bismo pokrenuli okvirni dijalog, čak ni razgovore, na tom polju. To je rezultat destruktivne politike Washingtona”, rekao je ruski diplomata, prenosi Fena.

Dodao je da Moskva ne može voditi dijalog o kontroli naoružanja sa zemljom koja službeno želi strateški poraziti Rusiju.

Novi START

Napomenuo je da Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) uskoro ističe.

Rjabkov je rekao da je ovaj sporazum suspendiran, ali da ruska strana poštuje svoja temeljna kvantitativna ograničenja za bojeve glave i nosače.

“Vjerovatno bi Amerikanci željeli započeti razgovore o tome šta je iduće, ali dok jasno ne pokažu neku promjenu nabolje u svojoj politici, u najmanju ruku pokažu da je ova bezgranična i besramna rusofobija ostavljena po strani i zamijenjena razumnijim pristupom, i počne se dešavati nešto korisnije u našim odnosima, dok se to ne desi, jednostavno ne može biti dijaloga o strateškoj stabilnosti”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, prenosi TASS.

Izvor: Agencije