‘Nigdje ne idem’, kaže uporni Biden uprkos pozivima da odustane

Joe Biden je izrazio frustraciju onime što je nazvao naporima ‘elita’ da ga izguraju iz predsjedničke utrke protiv Donalda Trumpa kojeg je porazio 2020.

Anketa Reuters/Ipsosa je prošle sedmice pokazala da svaki treći birač demokrata vjeruje da bi Biden trebao izaći iz utrke (REUTERS/Nathan Howard)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da će ostati kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 5. novembra, rekavši da je uvjeren da to prosječni birači još uvijek žele.

“Nigdje ne idem”, rekao je Biden za televiziju MSNBC nakon što se telefonom javio u program emisije Morning Joe. Pozvao je sve koji žele da se makne da ga “izazovu” na konvenciji demokrata u augustu, prenosi Hina.

Intervju predstavlja još jedan Bidenov pokušaj da se oporavi od lošeg nastupa na debati 27. juna protiv republikanca Donalda Trumpa, nakon kojeg su u pitanje dovedene njegove mentalne sposobnosti.

Biden je izrazio frustraciju onime što je nazvao naporima “elita” da ga izguraju iz predsjedničke utrke protiv Trumpa kojeg je porazio 2020.

Kada je suvoditelj emisije Mika Brzezinski nabrojio veće medijske organizacije i stručnjake koji su ga pozvali da uzmakne, Biden je rekao: “Nije me briga što ta velika imena misle”.

Zabrinutost demokrata

“Poenta je da ne idem nigdje. Ne idem nigdje. Ne bih se kandidirao da apsolutno ne vjerujem da sam najbolji kandidat koji može pobijediti Donalda Trumpa 2024.”, istaknuo je.

Sve veći broj demokratskih zastupnika u Kongresu izražava zabrinutost da bi niska podrška koju Biden uživa u javnosti kao i nesigurnost zbog njegove dobi mogle naškoditi stranci u 20-ak najkompetitivnijih utrka za mandate u Zastupničkom domu. Potpredsjednica Kamala Harris smatra se najvjerovatnijom nasljednicom u slučaju da Biden odstupi.

Anketa Reuters/Ipsosa je prošle sedmice pokazala da svaki treći birač demokrata vjeruje da bi Biden trebao izaći iz utrke, a 59 posto ispitanika iz predsjednikove stranke je reklo da je prestar da bi vodio vladu.

Biden je u pismu demokratima rekao da je svjestan njihovih zabrinutosti, no da je sada vrijeme za zbijanje redova.

“Pitanje o tome kako ići naprijed sada već kruži sedmicu dana. Vrijeme je da to završi. Imamo jedan posao. To je da pobijedimo Donalda Trumpa”, napisao je Biden stranačkim kolegama.

Izvor: Agencije