Francuski saveznici odahnuli zbog poraza Le Pen

Poraz Nacionalnog okupljanja signalizira barem privremeni otpor na porast desnice u Evropi, ali bi mogao najaviti ​​razdoblje nestabilnosti.

Izbori su Francuski parlament ostavili podijeljenim između tri velike grupe, ljevice, centrista i krajnje desnice, koje nemaju tradiciju saradnje (REUTERS/Yara Nardi)

Mnogi francuski saveznici odahnuli su jer se najgore izbjeglo nakon što ekstremno desničarska stranka Marine Le Pen nije uspjela pobijediti na prijevremenim izborima u nedjelju, ali su primijetili da neuredna koalicija u parlamentu bez jasnog pobjednika, također, može stvarati glavobolje Evropi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Le Pen i njeno Nacionalno okupljanje (RN) bili su favoriti, što je povećavalo rizik od prve ekstremno desne vlade Francuske nakon Drugog svjetskog rata i prijetilo da će poremetiti ekonomsku i vanjsku politiku u drugoj najvećoj ekonomiji eurozone.

Blagost prema Moskvi

Posebno su saveznici Ukrajine strahovali da bi vlada pod vodstvom Le Pen mogla biti blaga prema Moskvi i smanjiti vojnu pomoć na koju se Kijev oslanjao od ruske invazije 2022. godine, iako je njena stranka nedavno objavila da Rusija predstavlja prijetnju.

Poraz Nacionalnog okupljanja signalizira barem privremeni otpor na porast desnice u Evropi, ali bi mogao najaviti ​​razdoblje nestabilnosti s novom vladom u nelagodnoj “kohabitaciji” s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“U Parizu oduševljenje, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje. Dovoljno da budemo sretni u Varšavi”, napisao je poljski premijer Donald Tusk na X.

Macron je raspisao prijevremene izbore u pokušaju da preuzme inicijativu od Le Pen, ali je njegova vlastita stranka ostala iza saveza lijevih stranaka, koji su se bolje od očekivanog plasirali na prvo mjesto.

Neki se iz inozemstva raduju što je izbjegnuta neposredna prijetnja vlade krajnje desnice.

Brojne reakcije

“Najgore je izbjegnuto”, rekao je Nils Schmid, glasnogovornik za vanjsku politiku njemačkih Socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza, gdje je krajnja desnica, također, doživjela porast popularnosti tokom krize troškova života.

“Predsjednik je politički oslabljen, čak i ako zadrži centralnu ulogu s obzirom na nejasnu situaciju većine. Formiranje vlade bit će komplicirano”, rekao je Schmid medijskoj grupi Funke.

Stranka španjolskog premijera Pedra Sancheza čestitala je ljevičarskom savezu, pod nazivom Nova narodna fronta (NFP), na pobjedi koja “zaustavlja krajnju desnicu da dođe do vlade”.

Nikos Androulakis, čelnik grčke socijalističke stranke PASOK, rekao je da je francuski narod “podigao zid protiv krajnje desnice, rasizma i netolerancije te zaštitio vječna načela Francuske Republike: slobodu, jednakost i bratstvo”.

Kolumbijski ljevičarski predsjednik Gustavo Petro je, također, čestitao Francuzima što su spriječili Le Pen.

“Postoje bitke koje traju samo nekoliko dana, ali koje određuju sudbinu čovječanstva. Francuska je prošla kroz jednu takvu”, rekao je.

Duboke podjele

Izbori su Francuski parlament ostavili podijeljenim između tri velike grupe, ljevice, centrista i krajnje desnice, koje nemaju tradiciju saradnje.

Ljevica želi ograničiti cijene osnovnih dobara poput goriva i hrane, povećati minimalnu platu i plate zaposlenika u javnom sektoru, u vrijeme kada je budžetski deficit Francuske na već 5,5 posto proizvodnje, više nego što dopuštaju pravila EU-a.

“Zbogom ograničenja evropskog deficita! (Vlada) će se brzo srušiti. Jadna Francuska. Može se tješiti (Kylianom) Mbappéom”, rekao je senator iz italijanske desničarske stranke Liga Claudio Borghi, referirajući se na francusku nogometnu zvijezdu.

Drugi desničarski političari izrazili su frustraciju.

Andre Ventura, čelnik portugalske krajnje desne stranke Chega, nazvao je rezultat “katastrofom za ekonomiju, tragedijom za useljeništvo i lošim za borbu protiv korupcije”.

Izvor: Agencije