Desnica osnovala treći po snazi klub u Evropskom parlamentu

Za predsjednika kluba je izabran Jordan Bardella iz francuske krajnje desne stranka Nacionalno okupljanje (RN), koja je najbrojnija s 30 zastupnika.

Nova grupa, koju je inicirao mađarski premijer Viktor Orban imat će 84 zastupnika, što ga čini trećim po snazi u parlamentu (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Evropski parlament dobio je novi, desničarski zastupnički klub Domoljubi za Evropu, koji je istisnuo klub Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) s trećeg mjesta po snazi, a dosadašnji klub krajnje desnice Identitet i demokratija prestao je postojati.

Nova grupa, koju je inicirao mađarski premijer Viktor Orban imat će 84 zastupnika, što ga čini trećim po snazi u parlamentu, prenosi Hina.

Za predsjednika je izabran Jordan Bardella iz francuske krajnje desne stranka Nacionalno okupljanje (RN), koja je najbrojnija s 30 zastupnika.

Desničari u EP-u

Slijede mađarski Fidezs s 11, italijanska Lega s osam, češka populistička stranka ANO sa sedam zastupnika, Austrijska slobodarska stranka (FPO), španska ultrakonzervativna stranka Vox i nizozemska krajnje desna stranka s po šest zastupnika, belgijska stranka Vlaams Belang tri, češka populistička stranka Zakletva i automobilisti i portugalska Chega imaju po dva, Danska narodna stranka (DF) i Latvija na prvom mjestu imaju po jednog zastupnika.

Domoljubi za Evropu pretekli su ECR koji je dosad bio treći po snazi zastupnički klub, nakon što ih je napustio španjski Vox sa svojih šest zastupnika i pridružio se Domoljubima.

Predsjednik novog kluba Bardella, koji je nije bio na osnivačkom sastanku, rekao je u pročitanoj izjavi da Domoljubi “predstavljaju nadu za desetke miliona građana u evropskim državama koje cijene svoj identitet, suverenitet i slobodu”.

“Kao domoljubne snage, radit ćemo zajedno kako bismo ponovno preuzeli naše institucije i preusmjerili politike da služe našim nacijama i narodima”, rekao je Bardella.

Izvor: Agencije