Propalestinski demonstranti se popeli na krov Australskog parlamenta

Nekoliko propalestinskih demonstranata s transparentima se popelo na krov Australskog parlamenta u prijestolnici Canberri.

Aktivisti su optužili Australsku vladu za saučesništvo u 'zločinima u Gazi' [Tracey Nearmy/Reuters]

Nekoliko propalestinskih demonstranata s transparentima se popelo na krov Australskog parlamenta u prijestolnici Canberri.

Demonstranti su razvili nekoliko transparenata sa sloganima, uključujući “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”, koji se često koristi na protestima ljudi koji podržavaju palestinsku stranu u ratu s Izraelom u Pojasu Gaze.

Drugi transparent optuživao je Australski parlament za omogućavanje ratnih zločina u raznim zemljama, uključujući Palestinu.

Na snimcima su prikazana najmanje četiri demonstranta obučena u tamnu odjeću na krovu zgrade parlamenta.

[Peter Hobson/Reuters]

Protesti kod nacionalnog parlamenta u četvrtak uslijedili su nakon nedavnih podjela unutar laburističke vlade premijera Anthonyja Albanesea, koja je suspendirala muslimanskog senatora koji je prešao na drugu stranu u parlamentu kako bi glasao da Australija prizna palestinsku državu.

Četiri osobe iz grupe Odmetnuti aktivisti, odjevene u tamnu odjeću, stajale su na krovu zgrade oko sat vremena, razvivši nekoliko velikih crno-bijelih transparenata, uključujući jedan s natpisom “Nema mira na ukradenoj zemlji”.

Jedan od demonstranta održao je govor, koristeći megafon u kojem je optužio Izraelsku vladu za “ratne zločine” u Gazi uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, a Australsku vladu za saučesništvo u navodnim zlostavljanjima.

“Objavljujemo Australskoj vladi da ćemo nastaviti razotkrivati ​​i odupirati se američkim imperijalnim, hegemonističkim i kapitalističkim interesima kojima se vi posvećujete”, povikao je demonstrant.

“Australija nastavlja omogućavati i činiti ratne zločine kao sluga našim ‘velikim i moćnim’ prijateljima.”

Nekolicina policajaca i zaštitara savjetovala je ljudima da ne prolaze direktno ispod demonstranta na glavnom ulazu u zgradu, dok ih je više viđeno na krovu kako pokušavaju ukloniti grupu.

Demonstranti su pokupili svoje transparente prije nego što ih je policija odvela.

Izvor: Al Jazeera i agencije