Izlazne ankete: Laburisti osvojili većinu, najbolji rezultat jedne stranke od 2001.

Izlazna anketa pokazuje da je Laburistička partija osvojila 410 od 650 mjesta u parlamentu, što je najbolji rezultat koji je ostvarila jedna stranka od 2001.

Čelnik laburista Keir Starmer tako bi trebao biti sljedeći britanski premijer, čime će se završiti 14-godišnja vladu pod vodstvom konzervativaca (EPA-EFE/NEIL HALL) (EPA)

Prema prvim izlaznim anketama, laburisti su ostvarili pobjedu na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji nakon što su birališta zatvorena u 22 sata po lokalnom vremenu.

Izlazna anketa, koju je provela kompanija Ipsos, a platili BBC News, ITV News i Sky News, pokazuje da je Laburistička partija osvojila 410 od 650 mjesta u parlamentu, što je najbolji rezultat koji je ostvarila jedna stranka od 2001. godine. Predviđa se da će stranka premijera Sunaka osvojiti samo 131 mjesto.

Čelnik laburista Keir Starmer tako bi trebao biti sljedeći britanski premijer, čime će se završiti 14-godišnja vlada pod vodstvom konzervativaca. Ishod izbora trebao bi biti jasan u petak ujutro.

Starmer je na društvenoj mreži X zahvalio glasačima i onima koji su podržali kampanju njegove stranke.

Ankete davale prednost laburistima

Milioni ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva glasali su na općim izborima u zemlji, a ankete su pokazivale da je Laburistička stranka lijevog centra na putu da osigura veliku većinu u donjem domu i formira novu vladu.

Biračka mjesta bila su otvorena od sedam sati ujutro do 22 sata.

Premijer Rishi Sunak ranije je pozvao birače da “spase Ujedinjeno Kraljevstvo” od laburističke većine glasanjem za konzervativce.

U svom posljednjem govoru u kampanji, čelnik laburista Keir Starmer potaknuo je birače da “zamisle Britaniju koja ide naprijed zajedno s laburističkom vladom”.

Kao favorit za sljedećeg premijera Starmer je rekao da je zadovoljan kampanjom laburista i da je njegova stranka “spremna za ono što slijedi”.

Obećane promjene

Starmerova kampanja izgrađena je oko obećanja “promjene”, temeljeći se na nezadovoljstvu građana javnim uslugama i padom životnog standarda, što je simptom posustale ekonomije i političke nestabilnosti.

Sunak je nastojao uvjeriti birače da je u dvadeset mjeseci otkako je on na vlasti doveo ekonomiju na uzlaznu putanju nakon pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini i da je okončao višegodišnja previranja koja su obilježila vladavinu njegovih konzervativnih prethodnika.

Upozoravao je da će Starmer morati povećati poreze kako bi proveo svoju agendu za promjene i da će, što bude veća njegova pobjeda, to biti odvažniji povećati poreze i više od najavljenog.

Izvor: Agencije