Anketa: Francuski desničari neće dobiti većinu u parlamentu

Anketa je pokazala da će Nacionalno okupljanje i saveznici dobiti 190 do 220 mjesta, znatno manje od 289 mjesta potrebnih za većinu.

Protesti na Trgu republike u Parizu protiv ekstremne desnice 3. jula (AP/ Thomas Padilla)

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) neće dobiti većinu mjesta u Francuskom parlamentu nakon drugog kruga izbora u nedjelju, pokazuje anketa Harris Interactivea, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Anketa je pokazala da će stranka Nacionalno okupljanje i njeni saveznici dobiti 190 do 220 mjesta. To je znatno manje od 289 mjesta potrebnih za većinu, navode agencije.

Ljevičarska koalicija Nova narodna fronta je, prema anketi, na drugom mjestu, sa 159 do 183 mjesta, dok je centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona na trećem mjestu sa 110 do 135 mjesta.

Povlačenje 200 kandidata

Više od 200 kandidata iz cijelog političkog spektra pristalo se povući iz lokalnih izbornih utrka kako bi otvorili put kandidatu koji ima najveće šanse pobijediti kandidata Nacionalnog okupljanja u njihovom izbornom okrugu.

Nacionalno okupljanje izbilo je na prvo mjesto nakon prvog kruga izbora pošto se Macronu obilo kockanje s vanrednim izborima. Njegov centristički blok završio je daleko na trećem mjestu, iza ekstremne desnice i hitno sastavljenog ljevičarskog saveza.

Drugi izborni krug održava se 7. jula.

Izvor: Agencije