Na čelu kanadske vojske generalica koja je komandovala u BiH

Generalica Jennie Carignan će dužnost komandantice glavnog štaba preuzeti 18. jula, a sada je zadužena za uklanjanje seksizma i nedoličnog ponašanja iz vojske.

Oficirka inženjerije, Jennie Carignan je u 35 godina karijere komandovala snagama u Afganistanu, Bosni i Hercegovini, Iraku i Siriji. (Vojska Kanade via Reuters)

Kanada je u srijedu prvi put u historiji imenovala ženu za komandanticu vojske, provodeći politiku premijera Justina Trudeaua da žene zauzmu što više vodećih pozicija u državi, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

General-potpukovnica Jennie Carignan će dužnost komandantice glavnog štaba preuzeti 18. jula, a sada je zadužena za uklanjanje seksizma i nedoličnog ponašanja iz vojske.

Oficirka inženjerije, Carignan je u 35 godina karijere komandovala snagama u Afganistanu, Bosni i Hercegovini, Iraku i Siriji.

Problemi sa regrutacijom i opremom

Na čelo vojske stiže u vrijeme kada je Kanada izložena pritiscima saveznika da poveća vojni budžet.

Kanadska vojska ima problema s regrutacijom vojnika i zamjenom dotrajale opreme.

Trudeau, poznati feminist, preuzeo je dužnost 2015. i od tada provodi politike kojima je cilj osnažiti rodnu ravnopravnost.

On  je 2018. imenovao prvu komandanticu policije, kao i posljednje dvije generalne guvernerice, predstavnice britanske monarhije u Kanadi.

Izvor: Agencije