Lukašenko: Bjeloruske trupe u stanju visoke pripravnosti

Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene, rekao je bjeloruski čelnik.

Raketni sistemi Polonez i Iskander su dovedeni na poziciju, naveo je Lukašenko (Ministarstvo odbrane Rusije/ Reuters)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je kako je pojačano osiguranje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije iz Bjelorusije.

“Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene: bjeloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja. Prije godinu dana smo proveli obuku, ispostavilo se da nije bilo uzaludno”, istakao je čelnik ove istočnoevropske države na svečanom skupu povodom Dana nezavisnosti, prenosi agencija Belta.

Osim toga, dodao je, zrakoplovne snage i jedinice protivzračne odbrane i Bjelorusije i Rusije su u stanju visoke borbene gotovosti.

“Raketni sistemi Polonez i Iskander su dovedeni na poziciju. Bez crvenih linija udarajte svim vrstama oružja”, poručio je Lukašenko, napominjući da se nada da do sukoba, ipak, neće doći.

Prema njegovim riječima, Bjelorusija je zatvorila južnu granicu s Ukrajinom i zapadnu granicu s Evropskom unijom i prati situaciju kako bi “spriječila bilo kakav nadzor, kao što se dešavalo u njenoj historiji”.

‘Ne igrajte se vatrom’

Predsjednik Bjelorusije je podvukao da Minsk neće dozvoliti nikakve sukobe na granici s Ukrajinom, a, kako je dodao, ti sukobi nisu potrebni ni Kijevu.

“Garantiram da nikakve sukobe na granici s Ukrajinom nećemo dopustiti. Neće ih biti i nisu nam potrebni. Ali još više oni nisu potrebni Ukrajini. Zašto da otvaraju još 1.500 kilometara fronta?”, rekao je Lukašenko.

Naveo je da ukrajinski dronovi prenose eksploziv za napade u Rusiji, ali Minsk i Moskva i dalje obuzdavaju te napade.

“Branit ćemo se i odbraniti od ovih bespilotnih letjelica. Ne želimo više da se eksplozije poput one u Krokusu ponavljaju u našoj bratskoj državi. Zamolio bih Ukrajince da se ne šale i ne igraju vatrom.”

Izvor: Agencije