Trumpovom advokatu Giuliani oduzeta licenca u New Yorku

Rudy Giuliani je bio jedan od vodećih zagovornika lažnih tvrdnji da je Trumpov poraz bio rezultat raširene glasačke prevare.

Giuliani je ranije govorio da vjeruje da su njegove tvrdnje istinite i da nije namjeravao širiti lažne tvrdnje (Reuters/ Bonnie Cash)

Rudy Giuliani izgubio je njujoršku pravnu licencu nakon što je državni žalbeni sud utvrdio da je lagao govoreći da su predsjednički izbori 2020. godine ukradeni njegovom klijentu, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Sud je utvrdio da je Giuliani (80), bivši gradonačelnik New Yorka koji je bio lični advokat Donalda Trumpa, “neutemeljeno napao i podrivao integritet izbornog postupka ove zemlje” te da je “aktivno doprinio nacionalnom razdoru koji je uslijedio nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, za što se nimalo ne kaje”.

On je bio jedan od vodećih zagovornika lažnih tvrdnji da je Trumpov poraz bio rezultat raširene glasačke prevare.

Problemi i u Washingtonu

Giuliani, koji je 1980-ih godina djelovao kao američki advokat na Manhattanu, dobio je suspenziju bavljenja pravnim poslovima u New Yorku 2021. godine, nakon napada Trumpovih pristalica 6. januara 2021. godine na američki Capitol.

Suočio se s disciplinskim problemima i u Washingtonu, gdje je etička komisija preporučila da mu se oduzme licenca.

Giuliani je ranije govorio da vjeruje da su njegove tvrdnje istinite i da nije namjeravao širiti lažne tvrdnje, kao i da etičke optužbe narušavaju njegovo pravo slobode govora.

Optužen je da je davao lažne izjave sudovima, zastupnicima i javnosti dok je bio Trumpov odvjetnik.

Lažne tvrdnje o mrtvim glasačima

Sud je citirao lažne Giulianijeve tvrdnje o mrtvima koji su glasali u državama koje tradicionalno nisu ni demokratske ni republikanske kao i o prevari izbornih posmatrača na jednom glasačkom mjestu u saveznoj državi Georgia.

Giulianija također čekaju kaznene prijave u Georgiji i Arizoni zbog doprinosa Trumpovim nastojanjima podrivanja izbora.

On se izjasnio da nije kriv te je optužbe nazvao politički motiviranima.

Izvor: Agencije