Njemačka i Poljska jačaju odbrambenu saradnju

Rusija, koja je u ratu s Ukrajinom, prikazana je kao najveća prijetnja miru u Evropi u ovom trenutku.

Nakon sastanka, koji je održan prvi put nakon šest godina, najavljen je zajednički akcioni plan za jačanje saradnje dvije države u ekonomskoj, odbrambenoj i politici naoružanja (Reuters/ Johannes Eisele)

Dok rat Rusije i Ukrajine traje, Njemačka i Poljska odlučile su povećati saradnju u oblasti odbrane, javlja agencija Anadolija. U Varšavi, glavnom gradu Poljske, održan je njemačko-poljski međuvladin visoki konsultativni sastanak.

Nakon sastanka, koji je održan prvi put nakon šest godina, najavljen je zajednički akcioni plan za jačanje saradnje dvije države u ekonomskoj, odbrambenoj i politici naoružanja. Većina zajedničkog akcionog plana od 40 stranica odnosi se na odbranu.

U planu je Rusija, koja je u ratu s Ukrajinom, prikazana kao najveća prijetnja miru u Evropi u ovom trenutku.

Plan, koji ima za cilj produbljivanje i oblikovanje postojeće saradnje između dvije zemlje u narednim godinama, predviđa povećanje vojne moći zapadne odbrambene alijanse na istočnom krilu NATO-a.

Inicijativa za tenkove i municiju

“Ojačat ćemo interoperabilnost i standardizaciju naših odbrambenih sposobnosti, povećati proizvodne kapacitete i potaknuti ulaganja u našu odbrambenu industriju”, istaknuto je u tekstu.

Navedeno je da će vojna saradnja biti ojačana i inicijativom za tenkove i municiju te da će saradnja na nivou vlade biti produbljena kako bi se pružila veća vojna pomoć Ukrajini.

U planu je navedeno da Poljska i Njemačka žele koordinirati “svoje napore kako bi stvorile jaču i efikasniju europsku nogu u NATO-u” i da će to dati značajan doprinos potencijalu odvraćanja alijanse.

Izvor: Agencije