Najviši izraelski generali žele zaustaviti rat čak i ako bi to značilo ostanak Hamasa

Ovakav stav dovodi do još većeg jaza između vojske i premijera Benjamina Netanyahua.

Visoki generali u Izraelu strahuju od neprekidnog rata u kojem će energija i vojna moć vojske biti potrošeni (Izraelska štampa)

The New York Times, pozivajući se na visoke zvaničnike, izvještava da najviši izraelski generali žele započeti primirje u Pojasu Gaze čak i ako bi to značilo zadržavanje Hamasa na vlasti, za sada. Ovakav stav dovodi do još većeg jaza između vojske i premijera Benjamina Netanyahu.

Američki list citirao je izraelske zvaničnike koji su potvrdili da se trenutno zadržavanje Hamasa na vlasti radi povratka zarobljenika čini najmanje lošom varijantom, napominjući da se izraelska vojska boji vječnog rata u kojem će njena energija i vojna moć postepeno nestajati.

Dodao je da generali vjeruju da će primirje biti najbolji način za povratak oko 120 Izraelaca koji su još uvijek u zatočeništvu, živi ili mrtvi, u Gazi, uprkos prolasku oko devet mjeseci neprekidnog rata u opkoljenom Pojasu.

Izbjegavanje rata sa Hezbollahom

The New York Times također piše – pozivajući se na zvaničnike – da generali vjeruju da je njihovim snagama potrebno vrijeme da se oporave u slučaju započinjanja kopnenog rata protiv libanskog Hezbollaha.

Zvaničnici su, prema listu, dodali da je “prebacivanje dijela naših snaga na sjever neophodno radi oporavka vojske, ukoliko izbije širi rat sa Hezbollahom”.

Izraelski vojni zvaničnici, za list su potvrdili da broj rezervnih vojnika koji se spremaju za vojnu službu opada.

The New York Times je također citirao bivšeg izraelskog savjetnika za sigurnost koji kaže da vojska u potpunosti podržava dogovor o taocima i prekid vatre, te da vojni zvaničnici vjeruju da je moguće ponovno se vratiti (u Gazu) i sukobiti s Hamasom.

Treća faza rata

Izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je da je politički nivo vlasti dao vojsci zeleno svjetlo da – tokom ovog mjeseca – postepeno pređe na treću i posljednju fazu rata u Gazi.

Kazala je da je odluka donesena zbog dosijea o razmjeni i napetosti na sjevernom frontu, a kako bi se izbjeglo širenje rata.

Dodala je da treća faza podrazumijeva ostanak vojnih snaga na osovinama Netzarim i Philadelphia i drugim mjestima u Pojasu Gaze kako bi se održao pritisak na pokret Hamas, ukoliko se ne postigne dogovor o razmjeni.

Izraelska radiodifuzna korporacija je objasnila da će zeleno svjetlo dato vojsci istoj omogućiti nastavak vojne operacije, ali u drugačijem obliku.

Netanyahu je govorio o blizini kraja faze eliminacije vojnih sposobnosti Hamasovog pokreta, te da će Izrael nastaviti da ga uništava, kako je rekao.

U međuvremenu, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich pozvao je na uvođenje vojne vladavine u Pojasu Gaze, smatrajući da bi vojna okupacija Pojasa spriječila povratak Hamasa i ponovnu obnovu njegovih vojnih sposobnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije