‘Nepovratan proces’: NATO želi da se Ukrajina pridruži savezu

Članice NATO-a su, također, potvrdile obećanje o dugoročnoj pomoći Ukrajini za osiguravanje vojne opreme i izgradnju snaga sposobnih da pobijede Rusiju.

Osim vojne podrške, saveznici namjeravaju nastaviti pružati političku, ekonomsku, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini (Brendan Smialowski / AFP)

Izjava čelnika NATO-a da je put Ukrajine u NATO “nepovratan” pokazuje da je savez predan tome da se Kijev pridruži njegovim redovima, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ovo je snažna poruka saveznika u NATO-u da stvarno želimo da se Ukrajina pridruži, da radimo s Ukrajinom da se to dogodi”, rekao je na konferenciji za medije na samitu NATO-a u Washingtonu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Istovremeno, zapadna vojna alijansa objavila je da je nova američka baza protuzračne odbrane u sjevernoj Poljskoj, dizajnirana za otkrivanje i presretanje napada balističkim projektilima kao dio šireg raketnog štita NATO-a, spremna za misiju.

Članice NATO-a su, također, potvrdile obećanje o dugoročnoj pomoći Ukrajini za osiguravanje vojne opreme i izgradnju snaga sposobnih da pobijede Rusiju.

Kroz proporcionalne doprinose saveznici namjeravaju osigurati minimalno osnovno finansiranje od 40 milijardi eura u narednoj godini i održiv nivo sigurnosne pomoći Ukrajini, prenosi Tanjug.

Spremna baza protiv balističkih projektila

Osim vojne podrške obuhvaćene ovim obećanjem, saveznici namjeravaju nastaviti pružati političku, ekonomsku, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini.

Govoreći na marginama samita NATO-a u Washingtonu, šef saveza Jens Stoltenberg rekao je da je spremnost baze važan korak za transatlantsku sigurnost pred sve većom prijetnjom koju predstavljaju balistički projektili.

“Kao odbrambeni savez ne možemo ignorirati tu prijetnju. Odbrana od projektila bitan je element za NATO-ovu temeljnu zadaću kolektivne odbrane”, dodao je, napominjući da su balistički projektili naširoko korišteni u sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Sistem, nazvan Aegis Ashore, baziran je u sjevernom poljskom gradu Redzikowo i sposoban je presresti balističke projektile kratkog do srednjeg dometa.

NATO kaže da je Aegis Ashore isključivo odbrambeni. Oko 200 pripadnika vojnog osoblja stacionirano je na dva presretačka mjesta u Poljskoj i Rumuniji, a baza u rumunskom gradu Deveselu operativna je od 2016. godine.

Izvor: Agencije