Kina: Planirana izjava NATO-a puna ratoborne retorike i laži

U nacrtu saopćenja navodi se kako je Kina postala odlučujući pokretač ruskih ratnih napora u Ukrajini i da Peking nastavlja postavljati sistemske izazove Evropi i sigurnosti.

Deklaracija NATO samita puna je sporne retorike, navode iz Pekinga (Reuters/ Dado Ruvić/ Ilustracija)

Planirana izjava sa samita NATO-a u Washingtona puna je “ratoborne retorike”, a sadržaj povezan s Kinom uključuje provokacije i laži, rekao je glasnogovornik Kineske misije pri Evropskoj uniji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U nacrtu saopćenja navodi se kako je Kina postala odlučujući pokretač ruskih ratnih napora u Ukrajini i da Peking nastavlja postavljati sistemske izazove Evropi i sigurnosti.

“Kao što svi znamo, Kina nije kreator krize u Ukrajini”, rekao je glasnogovornik, prema izjavi koju je u četvrtak objavila kineska misija pri EU-u.

“Deklaracija NATO samita u Washingtonu puna je hladnoratovskog mentaliteta i ratoborne retorike, a sadržaj vezan uz Kinu pun je provokacija, laži, huškanja i kleveta”, dodao je glasnogovornik.

Promoviranje mirovnih pregovora

Čelnici država NATO-a naglasili su obećanje Ukrajine o članstvu, zauzeli snažniji stav o kineskoj podršci Rusiji, a deklaracija je ojačala dosadašnji jezik o Kini.

“Osnovni stav Kine o pitanju Ukrajine je promoviranje mirovnih pregovora i političkog rješenja, što međunarodna zajednica široko priznaje i cijeni”, rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik Kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je: “Čvrsto se protivimo tome da NATO djeluje izvan svoje misije regionalnog odbrambenog saveza, da se ubacuje u azijsko-pacifičku regiju kako bi potakao sukob i suparništvo te narušio prosperitet i stabilnost u ovoj regiji.”

Izvor: Agencije