Zvaničnik NATO-a: Rusiji nedostaje municije i vojske za veliku ofanzivu u Ukrajini

Rusija regrutira gotovo 30.000 vojnika na mjesec, zbog čega sebi može dopustiti velike gubitke na frontu, rekao je zvaničnik NATO-a.

Zvaničnik NATO-a je rekao kako Putin 'i dalje vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani' te da je voljan izdržati 'zaista ogromne brojke vojnih žrtava' (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Rusiji nedostaje municije i vojske da počne veliku ofanzivu u Ukrajini i treba osigurati značajne zalihe municije iz drugih zemalja osim onoga što već ima, rekao je viši NATO dužnosnik.

Zvaničnik je na brifingu s novinarima pod uvjetom anonimnosti rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin vrši tajnu kampanju u Evropi koja se sastoji od planiranja atentata, sabotaža i paleža u svrhu podrivanja javne podrške Ukrajini, prenosi Hina.

“Ono što danas vidimo su vrlo veliki ruski gubici. Rusija pokušava zauzeti teritoriju. Vidjeli smo kako ukrajinska odbrana značajno napreduje”, rekao je zvaničnik.

Procijenio je da Rusija može izdržati ratnu ekonomiju još tri ili četiri godine.

Snage Kijeva na frontu su nadjačane već mjesecima, kako ruska vojska održava žestok pritisak ofanzive i polagano napreduje na istoku Ukrajine.

NATO je u utorak počeo trodnevni samit u Washingtonu, na kojemu će sudjelovati ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, više od 28 mjeseci od početka ruske invazije.

Tajna kampanja

Zvaničnik je rekao da će “proći vremena” prije nego što Ukrajina prikupi municiju i ljudstvo potrebno da počne nove velike operacije ofanzive.

“Vidimo da napreduju iz dana u dan”, dodao je.

NATO je odgovorio na rusku tajnu kampanju podrivanja evropske podrške Ukrajini tako što je izdao dva saopćenja koja upozoravaju Moskvu da je savez svjestan toga što Rusija čini, rekao je dužnosnik.

Također je značajno pojačao dijeljenje obavještajnih podataka među zemljama članicama “kako bismo imali zajedničku sliku toga što se događa”, dodao je.

Izdvojio je i ono što tvrdi da je neprestano kinesko snabdijevanje “ključnih dijelova” za dronove, rakete i rusku odbrambenu industriju.

Zvaničnik je rekao kako Putin “i dalje vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani” te da je voljan izdržati “zaista ogromne brojke vojnih žrtava”. Rusija regrutira gotovo 30.000 vojnika na mjesec, zbog čega sebi može dopustiti velike gubitke na frontu, rekao je.

Izvor: Agencije