Stoltenberg poziva NATO da nastavi podržavati Ukrajinu

Ishod sukoba u Ukrajini će oblikovati globalnu sigurnost decenijama, istakao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg na samitu u Washingtonu u povodu proslave 75. godišnjice NATO-a (Yves Herman / Reuters)

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je čelnike transatlantskoga sigurnosnog saveza da nastave podržavati Ukrajinu u ratu protiv ruske invazije, izjavivši da će ishod sukoba oblikovati globalnu sigurnost decenijama.

Na početku samita u Washingtonu u povodu proslave 75. godišnjice NATO-a, Stoltenberg je rekao da savez mora pokazati istu odlučnost koju je pokazao u drugim ključnim trenucima u svojoj historiji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Nema besplatnih opcija s agresivnom Rusijom kao susjedom. U ratu nema opcija bez rizika”, rekao je i dodao kako će najveća cijena i najveći rizik biti ako Rusija pobijedi u Ukrajini.

“Ne možemo dopustiti da se to dogodi,” dodao je.

Dodao je da ”drugi autoritarni režimi”, poput Irana, Sjeverne Koreje i Kine, podržavaju Rusiju i naglasio da je Ukrajina “mjesto gdje se bori za slobodu i demokratiju”.

O važnosti NATO-a

Stoltenberg je na početku samita istakao da je NATO sa svojih 75 godina postojanja, ne samo najsnažniji i najuspješniji, već i najdugovječniji vojni savez u historiji.

Podsjetio je da su prije 75 godina dokument kojim je osnovan NATO sačinili ljudi koji su preživjeli dva svjetska rata.

“Oni su znali kakve su patnje i stradanja u ratu, i nisu željeli da se tako nešto ponovi. Zbog toga su osnovali NATO”, rekao je Stoltenberg.

Svečanosti prisustvuju lideri zemalja članica Alijanse, uključujući predsjednika SAD-a Josepha Bidena, kancelara Njemačke Olafa Sholza i premijerku Italije Giorgiju Meloni.

Samit NATO-a povodom 75. godišnjice Alijanse trajat će do 11. jula.

Izvor: Agencije