Oslobođeni zatvorenik Muazzaz Abayat za Al Jazeeru: Ben-Gvir me gazio u zatvoru

Abayat je proveo devet mjeseci u administrativnom pritvoru i pušten je iz zatvora Negev u veoma lošem zdravstvenom stanju, iako prije hapšenja nije imao nikakvih zdravstvenih problema.

Abayat kaže da je tokom hapšenja krajem oktobra prošle godine teško pretučen (Al Jazeera)

Oslobođeni palestinski zatvorenik Muazzaz Abayat rekao je da ga je izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir 4. decembra gazio dok je bio u zatvoru Ofer, na Zapadnoj obali.

Dodao je da je tokom hapšenja krajem oktobra prošle godine teško pretučen, dok je Klub zatvorenika saopćio da su ga tokom hapšenja u više navrata pokušali ubiti.

Izraelske vlasti su u utorak pustile Abayata iz Betlehema. Izašao je veoma mršav i teško se kretao. U izjavi za Al Jazeeru je, u prvim trenucima puštanja na slobodu, potvrdio da je bio podvrgnut teškom mučenju u zatvoru Ofer.

Abayat je proveo devet mjeseci u administrativnom pritvoru i pušten je iz zatvora Negev u veoma lošem zdravstvenom stanju, iako prije hapšenja nije imao nikakvih zdravstvenih problema.

Okupacija snosi odgovornost

Klub zatvorenika svu odgovornost za stanje u kojem se našao oslobođeni zatvorenik pripisuje izraelskim vlastima, te je ponovio svoj poziv međunarodnim institucijama za ljudska prava da “preuzmu odgovornost za genocid koji je u toku i zločine nad zatvorenicima i zatočenicima kao jednom od aspekata ovog genocida”.

“U svjetlu mučenja zatvorenika, izraelske vlasti nastavljaju da usložnjavaju zločin administrativnog pritvora, jer je broj administrativnih pritvorenika od početka ovog mjeseca dostigao najmanje 3.380 pritvorenih, uključujući žene i djecu”, dodao je Klub zatvorenika.

Klub je potvrdio da je stotine administrativnih pritvorenika bolesno, te da većinu čine bivši zatvorenici koji su godinama bili zatvoreni u izraelskim zatvorima.

Hiljade zatvorenika se suočavaju sa sistematskom torturom i izgladnjivanjem u okupacionim zatvorima, posebno u zatvoru Negev, u svjetlu ekstremističkog ministra nacionalne sigurnosti koji je usvojio politiku sistematskog zlostavljanja zatvorenika.

Ben-Gvir je u aprilu rekao da je primjena smrtne kazne na palestinske zatvorenike, koje je opisao kao teroriste, ispravan način suočavanja s problemom prenatrpanosti zatvora.

Ben-Gvir, lider krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, je u objavi na platformi X napisao da je zadovoljan što je izraelska vlada odobrila njegov prijedlog da se izgradi oko hiljadu dodatnih mjesta za smještanje palestinskih zatvorenika.

Rekao je da će izgradnja dodatnih zatvorskih jedinica omogućiti prihvat većeg broja palestinskih zatvorenika, te će predstavljati djelimično rješenje za pritvorsku krizu u zatvorskoj službi.

Izraelska vlada je 17. aprila odobrila dodavanje oko hiljadu pritvorskih mjesta za palestinske zatvorenike u Zatvorskoj službi po cijeni od oko 450 miliona šekela (119,21 milion dolara), finansiranih sa 50 posto iz budžeta Ministarstva odbrane i 50 posto od ostalih ministarstava, prema web-stranici Walla za vijesti na hebrejskom jeziku.

Izvor: Al Jazeera