NATO naručio rakete Stinger vrijedne 700 miliona dolara

Prenosni protivzračni projektili Stinger od prijeke su potrebe u Ukrajini, gdje su uspješno zaustavili ruske napade iz zraka.

Ukrajinski vojnik drži PZO raketu Stinger na prvoj liniji fronta u regiji Mikolajiv (Reuters / Anna Kudriavtseva)

Sjevernoatlantski savez (NATO) naručio je protivzračne rakete Stinger vrijedne približno 700 miliona dolara u ime nekoliko država članica, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u utorak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Samo danas, agencija NATO-a za nabavku NSPA, potpisala je novi multinacionalni ugovor za rakete Stinger vrijedan gotovo 700 miliona dolara”, rekao je na okupljanju čelnika odbrambene industrije tokom samita saveza u Washingtonu.

Posljednji ugovor za rakete Stinger, koje je izradila Raytheonova divizija RTX, garantiran je u maju 2022. godine kad je američka vojska naručila rakete protivzračne odbrane vrijedne 625 miliona dolara kako bi nadopunila zalihe poslane Ukrajini.

Proizvodnja do 2029.

Prenosni protivzračni projektili Stinger od prijeke su potrebe u Ukrajini, gdje su uspješno zaustavili ruske napade iz zraka, ali i u susjednim evropskim državama koje se, također, boje da će morati odbiti ruske snage.

Narudžba NATO-a za Stingere omogućit će da proizvodnja tih raketa potraje do 2029. godine, rekao je glasnogovornik RTX-a agenciji Reuters.

Izvor: Agencije