Francuska: Ljevica i centristi nastavljaju borbu za sastavljanje vlade

NFP i Macronov centristički blok Zajedno pokušavaju privući zastupnike suprotstavljenih tabora na svoju stranu.

Neočekivani ishod prijevremenih izbora gurnuo je zemlju u političku nesigurnost, bez jasno vidljivog puta kako sastaviti vladu (Yoan Valat / EPA)

Čelnici ljevičarskog bloka Nove narodne fronte (NFP), koji je u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju izbio na čelo, i drugi prema broju glasova centristi nastavljaju borbu za sastavljanje održive vlade.

Neočekivani ishod prijevremenih izbora, na kojima je skup ljevičarskih stranaka okupljenih u NFP-u, udružen s centristima predsjednika Emmanuela Macrona, profitirao od francuskog izbornog sistema i dobio veliku podršku, ali ne i apsolutnu većinu, gurnuo je zemlju u političku nesigurnost, bez jasno vidljivog puta kako sastaviti vladu, prenosi Hina pisanje Reutersa.

NFP, koji čine radikalna ljevica Nepokorena Francuska, komunisti, socijalisti i Zeleni, i Macronov centristički blok Zajedno pokušavaju privući zastupnike suprotstavljenih tabora na svoju stranu.

“Mislim da postoji alternativa NFP-u”, smatra Aurore Berge, zastupnica iz Macronove liberalne stranke Renesansa.

“Mislim da Francuzi ne žele provedbu NFP-ove platforme, mislim da ne žele povećanje poreza. Mi smo jedini koji možemo proširiti svoju bazu”, rekla je Berge za France 2 TV, dodajući da bi se kao opcija mogli pokazati konzervativni Republikanci.

Opcije

Kako javlja Reuters, pozivajući se na političke izvore, telefoni ne prestaju zvoniti dok centristi nastoje pridobiti zastupnike iz lijevog centra kako bi stvorili temelj za novu vladu.

U međuvremenu, čelnici ljevice ističu da bi oni trebali voditi vladu, no razne stranke koje čine NFP tek se trebaju složiti o premijerskoj poziciji i sastavu vlade.

Bilo bi uobičajeno da predsjednik Macron pozove najveću parlamentarnu grupaciju da sastavi vladu, no ustav ga na to ne primorava.

Opcije uključuju široku koaliciju s manjinskom vladom koja bi donosila zakone u parlamentu od slučaja do slučaja, s ad hoc dogovorima.

Ljevičarski čelnik Francois Ruffin je za Le Monde rekao da Macron “mora dozvoliti ljevici da vlada”.

‘Ljevica ne može vladati sama’

Macron, čiji mandat završava 2027. godine, teško da će ponovno predvoditi politike zemlje, nakon što ga je na evropskim izborima potukla krajnja desnica Nacionalno okupljanje (RN), a ljevica na parlamentarnim izborima.

Carole Delga, iz Socijalističke stranke, tvrdi da ljevica ne može vladati sama i da mora pružiti ruku ostalima, ali na temelju NFP-ovog programa poreza i potrošnje.

Manuel Bompard iz radikalne ljevice smatra da bi NFP trebao sastaviti vladu jer ima najveći broj zastupnika u Narodnoj skupštini. “Na tome i radimo”, rekao je Bompard.

Rejting agencije odaslale su upozorenja vezana uz francuske javne finansije zbog čega situaciju pomno prate finansijska tržišta, Evropska komisija i njeni partneri u eurozoni.

Izvor: Agencije