Biden obećao desetke novih protuzračnih sistema za Ukrajinu

Predsjednik SAD-a naglašava podršku Ukrajini dok želi iskoristiti samit NATO-a za ponovno pokretanje svoje posrnule kampanje za reizbor.

Biden na samitu NATO-a u Washingtonu: Ukrajina može i hoće zaustaviti Putina (Reuters/ Yves Herman)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odlučno je obećao odbranu Ukrajine od ruske invazije, najavljujući desetke novih sistema protuzračne odbrane za Kijev, dok je pozdravljao čelnike na samitu NATO-a u Washingtonu.

Obraćanje u utorak bio je Bidenov politički govor najvišeg profila od razočaravajućeg izdanja u debati 27. juna, koja je pokrenula pitanja o njegovoj podobnosti za dužnost, kao i strahove da bi mogao izgubiti izbore 5. novembra od svog prethodnika i NATO skeptika Donalda Trumpa.

Govoreći pomoću telepromptera, glasom sigurnim i snažnim, Biden je izjavio da je NATO “jači nego što je ikada bio u svojoj historiji”. I to je dobra stvar, rekao je, “jer ovaj trenutak u historiji zahtijeva našu kolektivnu snagu”.

Kolektivna podrška Kijevu

“Autokrate žele srušiti globalni poredak” i “terorističke grupe” nastavljaju smišljati “zle planove” dok u Evropi ruski predsjednik Vladimir Putin nastoji izbrisati “Ukrajinu s karte”, rekao je lider SAD-a.

“Ali ne griješite, Ukrajina može i hoće zaustaviti Putina”, rekao je američki čelnik, “posebno uz našu punu, kolektivnu podršku. I imaju našu punu podršku.”

Biden, koji je do sada odbijao pozive da se povuče iz predsjedničke utrke, obnovu tradicionalnih savezništava s inozemstvom postavio je u fokus svoje vanjske politike. U kampanji je nastojao istaći svoju predanost NATO-u dok je glasačima tvrdio da bi Trump okrenuo leđa Savezu ako bi se vratio u Bijelu kuću.

Američki predsjednik najavio je velike korake koje Washington i druge zemlje NATO-a poduzimaju kako bi ojačale ukrajinsku oslabljenu protivzračnu odbranu. Rekao je da će SAD, Njemačka, Nizozemska, Rumunija i Italija isporučiti Ukrajini opremu za pet dodatnih strateških sistema PZO. To uključuje četiri dodatne Patriot baterije i odbrambeni sistem SAMP/T.

“Narednih mjeseci SAD i naši partneri namjeravaju Ukrajini dostaviti desetke dodatnih taktičkih sistema protuzračne odbrane”, dodao je. “Sve u svemu, Ukrajina će dobiti stotine dodatnih presretača tokom sljedeće godine, pomažući u zaštiti ukrajinskih gradova od ruskih projektila i ukrajinskih trupa suočenih sa zračnim napadima na prvim linijama fronta.”

Evropska zabrinutost zbog Trumpa

Sjevernoatlantski pakt, koji slavi 75. godišnjicu, pronašao je novu svrhu u suprotstavljanju Putinovoj invaziji na Ukrajinu, a žestoki rat će dominirati privatnim razgovorima između čelnika država. Ali s manje od četiri mjeseca do predsjedničkih izbora u SAD-u, Bidenove političke muke su, također, velike.

Robert Hunter, bivši američki ambasador pri NATO-u, rekao je za Al Jazeeru da među čelnicima NATO-a postoji “užasna” zabrinutost zbog mogućeg povratka Trumpa. “Oni bi stvarno voljeli da bilo ko osim g. Trumpa bude predsjednik”, rekao je.

Trump je ponovno kritizirao druge članice NATO-a, koje nisu uspjele ispuniti dogovoreni cilj trošenja najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, upozoravajući u februaru da će “ohrabriti” Ruse “da rade što god žele” zemljama koje ne ispunjavaju te ciljeve.

Hunter je rekao da nije jasno je li Bidenov govor bio dovoljan da smiri evropsku zabrinutost zbog njegove izdržljivosti.

“Biden je očito bio dobro uvježban, dobro je pročitao, sadržaj je bio dobar, imao je mnogo energije. Ovo je neka vrsta vođe koju bi neko želio unutar saveza, ali hoće li to biti dovoljno da se ljudi predomisle – nemam pojma”, rekao je Hunter. “Ima još dana pred nama, neki neće biti izrežirani jer je danas bilo izrežirano.”

U međuvremenu, agencija Reuters citirala je evropskog diplomatu koji je rekao da je teško izbrisati štetu od Bidenove debate.

“Ne vidimo kako bi se mogao vratiti nakon rasprave”, rekao je diplomata, odbacivši govor u utorak kao dokaz Bidenove izdržljivosti jer je bio napisan. “Ne mogu ga zamisliti da bude na čelu SAD-a i NATO-a još četiri godine.”

Solo konferencija za medije

Novinska agencija Associated Press je, također, citirala nekoliko američkih zvaničnika koji su rekli da, iako je predsjednik pokazao snažno razumijevanje širih pitanja kao što je ruska invazija na Ukrajinu, povremeno se činio zbunjen u pogledu specifičnih radnji koje države ili grupe mogu poduzeti kada dođe do tih sukoba.

No, zvaničnici su rekli da nije bilo – barem ne još – krize povjerenja u vezi s Bidenovim općim psihičkim stanjem.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je novinarima u utorak prije odlaska na samit da nije zabrinut za Bidenovo zdravlje. “Iz brojnih razgovora koje sam vodio s američkim predsjednikom znam da je on, zajedno s nama, vrlo dobro i vrlo precizno pripremio ovaj samit”, rekao je Scholz.

Očekuje se da će okupljanje čelnika 32 zemlje NATO-a – plus pacifičkih partnera Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje, kao i Ukrajine – biti jedno od posljednjih Bidenovih pojavljivanja na međunarodnoj sceni prije američkih izbora.

Očekuje se da će se u četvrtak sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i održati rijetku solo konferenciju za novinare, djelimično usmjerenu na smirivanje zabrinutosti zbog njegove sposobnosti za dužnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije