Vrhovni sud SAD: Trump ima određeni imunitet za službena djela

Sud smatra kako su bivši predsjednici zaštićeni od kaznenog progona za radnje koje poduzimaju unutar svojih ustavnih ovlasti, za razliku od privatnog djelovanja.

Ovom odlukom Vrhovnog suda odbačena je odluka federalnog Apelacionog suda iz februara ove godine kojom je utvrđeno da Trump ne uživa imunitet za navodna krivična djela koja je počinio tokom svog predsjedničkog mandat (Reuters /Tom Brenner)

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudio je danas da bivši američki predsjednik Donald Trump može zatražiti imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine od radnji koje je poduzeo tokom svog predsjedničkog mandata da bi poništio rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na američke medije.

Ova odluka suda vjerovatno će dodatno odložiti suđenje Trumpu po optužbama u tom slučaju, javio je CNN.

Ovom odlukom Vrhovnog suda odbačena je odluka federalnog Apelacionog suda iz februara ove godine kojom je utvrđeno da Trump ne uživa imunitet za navodna krivična djela koja je počinio tokom svog predsjedničkog mandata da bi poništio rezultate izbora 2020. godine.

Trump je insistirao da mu se ne može suditi za radnje koje datiraju još iz vremena kada je bio predsjednik SAD-a, uključujući optužbe koje se odnose na napad njegovih pristalica na Capitol 6. januara 2021. godine u pokušaju da spriječe Kongres da verificira pobjedu njegovog demokratskog rivala Josepha Bidena na predsjedničkim izborima.

Presuda 6-3

Američki Vrhovni sud je u ponedjeljak presudio 6-3 da, iako bivši predsjednici uživaju imunitet za radnje koje poduzimaju unutar svojih ustavnih ovlasti, ne uživaju za radnje poduzete u privatnom svojstvu.

Presuda je označila, prvi put od formiranja države u 18. stoljeću, da je Vrhovni sud proglasio da bivši predsjednici mogu biti zaštićeni od kaznenih prijava u bilo kojem slučaju.

Glavni sudija John Roberts objavio je značajnu presudu u ime konzervativne većine od šest sudaca, dok su protiv bila tri liberalna suca.

Izvor: Al Jazeera i agencije