Podignut nivo pripravnosti američkih snaga u Evropi

Američka komanda za Evropu u saopćenju nije navela “faktore koji utiču na sigurnost američke vojne zajednice u inostranstvu”.

Pripadnik vojske u američkoj vojnoj bazi u Grafenwoehru, Njemačka (Reuters/ Andreas Gebert)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država pojačala je mjere zaštite u bazama širom Evrope, tražeći od pripadnika da budu oprezniji zbog kombinacije prijetnji koje vidi širom tog kontinenta, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Američka komanda za Evropu u saopćenju nije navela “faktore koji utiču na sigurnost američke vojne zajednice u inostranstvu”.

Međutim, američki zvaničnici su pod uvjetom da im se ne objave imena i funkcije kao te “faktore” naveli izbore u Francuskoj i Velikoj Britaniji, predstojeće Olimpijske igre u francuskoj prijestolnici Parizu i druga velika sportska takmičenja, kao i ratove u Ukrajini i Pojasu Gazi.

Ali su ukazali da ne znaju ni za kakve konkretne prijetnje.

Stepen zaštite “Charlie”

Uvedeni stepen zaštite snaga “Charlie” je drugi najviši koji se proglašava “kada se dogodi incident ili kada se primi obavještajni podatak koji ukazuje da je vjerovatan neki oblik terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte”.

Podizanje nivoa zaštite znači dodatne mjere u američkim vojnim objektima i na svakom komandantu je da sam odredi koje su to mjere.

To također znači da bi pripadnici vojne službe i njihove porodice trebali biti svjesniji šta se dešava u okolini baza i da se ne ističu van njih, rekao je jedan od zvaničnika.

Izvor: Agencije