Izrael oslobodio šefa bolnice, zatvori ‘puni’ zarobljenika iz Gaze

Zatvorenici prolaze ‘gotovo svakodnevnu torturu’, tvrdi direktor bolnice al-Shifa Muhammad Abu Salmiya.

Palestinca kojeg su oslobodile izraelske snage dočekali su porodica i prijatelji u bolnici Al-Aqsa u Deir el-Balahu 1. jula [Bashar Taleb/ AFP]

Izrael je oslobodio desetke Palestinaca zatvorenih tokom rata u Gazi, uključujući direktora jedne od glavnih bolnica u enklavi.

Izrael je u ponedjeljak pustio 55 zatvorenika kako bi oslobodio prostor u svojim zatvorima, navodi se u nepotvrđenim izvještajima. Govoreći nedugo nakon povratka u Gazu, direktor bolnice al-Shifa Muhammad Abu Salmiya kazao je kako su zatvoreni Palestinci u izraelskim zatvorima svakodnevno suočeni sa zlostavljanjem.

Sa hiljadama Palestinaca koji su pridodani onima koji su već zatvoreni od početka rata 7. oktobra, izraelski su zatvori “puni”, objavila je Izraelska javna radiotelevizija.

Abu Salmiya je uhapšen zbog tvrdnji izraelske vojske da je Hamas koristio bolnicu al-Shifa kao bazu, dok je on rekao kako protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Oslobođen nakon više od sedam mjeseci pritvora, rekao je da zatvorenici trpe “svakodnevno fizičko i psihičko ponižavanje”.

“Naši ljudi koji su zatvoreni podvrgnuti su svim vrstama mučenja iza rešetaka”, rekao je na konferenciji za novinare u Gazi. “Mučenja su gotovo svakodnevna. U ćelije se provaljuje, a zatvorenike tuku. Nekoliko zatvorenika umrlo je u centrima za ispitivanje i bili su lišeni hrane i lijekova.”

Amputacije i gladovanje

Prisjećajući se navodnih zlostavljanja, Abu Salmiya je rekao da su mu čuvari slomili prst i tukli ga palicama i puštali pse na njega.

Medicinsko osoblje također je odgovorno za zlostavljanje i zanemarivanje, rekao je, a nekim su zatvorenicima amputirani udovi zbog loše medicinske brige.

Zarobljenici su također bili ozbiljno pothranjeni dok su bili u pritvoru, dodao je, preživljavajući samo s jednom štrucom kruha dnevno dva mjeseca. Svi su izgubili najmanje 30 kg, dodao je on.

Izraelski zvaničnici nisu odmah komentirali navode o zlostavljanju, ali su ranije odbacili takve optužbe. Izraelska zatvorska služba demantirala je da je Abu Salmiya pušten zbog nedostatka mjesta u zatvorima u državi.

Abu Salmiya je bio među uhapšenima u novembru tokom izraelske vojne racije u bolnici al-Shifa, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Gazi. Izrael je tvrdio da se kompleks, u kojem se, kako se procjenjuje, sklonilo približno 2.300 Palestinaca, koristio kao komandni centar Hamasa, što je osoblje negiralo.

Palestinci koje su uhapile izraelske snage dolaze na pregled u bolnicu Al-Aqsa u Deir el-Balahu nakon oslobađanja 1. jula [Bashar Taleb/AFP]

Tokom racije, izraelske snage uništile su medicinske službe kompleksa i pucale na ljude koji su pokušavali napustiti kompleks, kazali su ljekari. Tijela najmanje 179 ljudi, uključujući sedam beba, pokopana su u masovnoj grobnici u krugu bolnice.

Al-Shifa je među više od 100 zdravstvenih ustanova koje je Izrael pretresao i napao tokom devetomjesečnog rata, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ubijeni u ćelijama za ispitivanje

Nakon puštanja na slobodu, većina puštenih zatvorenika odvedena je na ljekarske preglede u bolnicu Nasser u Khan Younisu. Drugi su dovedeni u bolnicu Al-Aqsa u Deir el-Balahu, gdje su se deseci rođaka zatvorenika pojavili kako bi se ponovno sastali s njima i raspitali se o sudbini onih koji su još uvijek iza rešetaka, pokazuje snimka koju je provjerila Al Jazeerina agencija Sanad za provjeru činjenica.

Nekoliko izraelskih političkih osoba oštro je osudilo odluku o puštanju zatvorenika. Krajnje desničarski ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir označio je ovaj potez kao “sigurnosni nemar”. Bivši ministar ratnog kabineta Benny Gantz rekao je da treba smijeniti onoga ko je naredio njihovo oslobađanje i pozvao premijera Benjamina Netanyahua da “zatvori neke Vladine urede kako bi oslobodio prostor i budžet za zatvorenike”.

Otkako je izbio rat u Gazi, Izrael je pritvorio stotine Palestinaca iz enklave i hiljade drugih s okupirane Zapadne obale, držeći mnoge bez optužbi. Najmanje 40 Palestinaca umrlo je u izraelskom pritvoru tokom tog perioda, rekao je zvaničnik palestinske organizacije Addameer za Al Jazeeru.

Abu Salmiya je, govoreći nakon oslobađanja, rekao da su neki ubijeni u ćelijama za ispitivanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije