Završava se glasanje za Evropski parlament

U zemljama Evropske unije završava se ciklus glasanja na izborima za Evropski parlament.

U zemljama Evropske unije završava se ciklus glasanja na izborima za Evropski parlament, koji je počeo prije tri dana.

Izbori za Evropski parlament, na kojima je u četiri dana pravo glasa imalo do 360 miliona ljudi u 27 država članica EU-a, započeli su u četvrtak, a Nizozemska je prva zemlja koja je glasala.

Nakon Nizozemske, u petak se glasalo u Irskoj, a u subotu se glasalo u Latviji, Malti i Slovačkoj. Češka i Italija glasaju dva dana, 7. i 8. juna odnosno od 8. i 9. juna.

U ostatku EU-a, pa i u Hrvatskoj, izbori su održani u nedjelju.

Broj zastupnika koji svaka zemlja ima u Evropskom parlamentu odražava broj stanovnika. U skladu s tim, Francuska bira 81 zastupnika, nešto manje od Njemačke koja u Evropskom parlamentu ima najveći broj mjesta – 96.

U novom sazivu bit će 720 zastupnika, 15 više nego u dosadašnjem.

Prvi rezultati izbora za Evropski parlament znat će se tek u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju.

Kako se glasa

Partije koje djeluju u članicama EU-a predlažu liste kandidata na evropskim izborima, nakon kojih se u EP-u udružuju u političke grupe. U dosadašnjem sazivu EP-a bilo je sedam političkih grupa, za čije formiranje su potrebna najmanje 23 zastupnika iz najmanje sedam članica EU-a.

Najbrojnija politička grupa do sada je bila Evropska narodna stranka (EPP) koja okuplja demokršćane i konzervativne, ali i proevropske stranke desnog centra, kao što su njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU), francuski Republikanci, grčka Nova demokratija, Austrijska narodna stranka.

Na krajnje desnom političkom spektru su grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i Identitet i demokratija (ID).

Izvor: Al Jazeera i agencije