Međunarodni položaj Izraela opada, a sa sobom povlači i ključnog saveznika

Svjetski mediji su se fokusirali na odluku UN-a da uvrsti izraelsku vojsku na crnu listu ubica djece.

Širom svijeta rastu pozivi za prekid izraelskih napada na Gazu (REUTERS/Tom Brenner)

Svjetske novine i web stranice fokusirale su se u svom izvještavanju o ratu u Gazi na odluku Ujedinjenih naroda da uvrsti izraelsku vojsku na crnu listu ubica djece, na sukob između libanskog Hezbollaha i Izraela, te na, kako je to opisano, izbornu dilemu američkog predsjednika Joea Bidena.

U izvještaju lista The Jerusalem Post navodi se da je uvrštavanje Izraela na crnu listu onih koji krše prava djece ”zabrinjavajuća mjera za Izrael, koji strahuje da će dodavanje njegovih sigurnosnih snaga na listu utjecati na bilateralne sporazume o odbrani sa državama članicama Ujedinjenih naroda”. Izvještaj također ne odbacuje mogućnost da će ovakav korak nanijeti štetu sporazumima o isporuci oružja Izraelu.

U istom kontekstu, članak u listu Haaretz osvrnuo se ”na opasnosti širenja opsega bojkota Izraela širom svijeta na ekonomskom planu”, ukazujući da je strpljenje svijeta na izmaku zbog ponašanja Izraela u ratu protiv Gaze. List dodaje da se to ogleda kroz ozbiljnije mjere kao što su ograničavanje izvoza i poništavanje ranije planiranih trgovinskih dogovora.

Izraelske novine su dodale: “Dok Izraelci snose posljedice ove situacije, vladini ekonomski i socijalni, kao i diplomatski i sigurnosni neuspjesi se gomilaju.”

Problemi za SAD

U uvodniku britanskog The Guardiana se navodi da međunarodni položaj Izraela slabi iz dana u dan i da vuče sa sobom “svog saveznika, Sjedinjene Američke Države”. List napominje da izraelska vlada ne odustaje od toga da se borbe u Gazi nastave do 2025. godine, a pojedini unutar Izraela mogu shvatiti koliko je to pogubno, stoji u uvodniku.

List Politico se bavio pitanjem, kako je to opisao, izborne dileme za američkog predsjednika u odnosu na tekući rat u Gazi, a u članku koji su objavile novine stoji: “Jedino rješenje za Bidena da izađe iz ovog ćorsokaka je trajni prekid vatre u Gazi.”

S druge strane, The New York Times se fokusirao na predviđanja analitičara u vezi sa sukobom između Izraela i libanskog Hezbollaha u svjetlu prijetnji izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će pojačati akcije na sjevernom frontu.

List navodi da neki analitičari smatraju da su obje strane svjesne posljedica sveobuhvatnog rata i na Izrael i na Liban, dok drugi vjeruju da bi pritisci tvrdolinijaških partnera mogli natjerati Netanyahua da pokrene napad većih razmjera na Hezbollah u Libanu.

Izvor: Al Jazeera