Izraelski ministar u ratnom kabinetu Benny Gantz podnio ostavku

Gantzov odlazak neće ugroziti parlamentarnu većinu u Knessetu koju drži vladajuća desna koalicija.

Netanyahu nas sprječava da napredujemo prema istinskoj pobjedi, rekao je Gantz [Nir Elias/Reuters]

Izraelski ministar Benny Gantz objavio je ostavku iz ratne vlade Benjamina Netanyahua, povlačeći jedinu centrističku snagu u krajnje desnoj koaliciji posrnulog premijera, usred višemjesečnog napada na Gazu.

“Netanyahu nas sprječava da napredujemo prema istinskoj pobjedi. Zato danas napuštamo ratnu vladu, teška srca, ali sa punim povjerenjem”, rekao je Gantz na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija u nedjelju.

Pozvao je na prijevremene izbore, rekavši da “trebaju biti izbori koji će na kraju uspostaviti vladu koja će dobiti povjerenje naroda i biti sposobna suočiti se s izazovima”.

“Pozivam Netanyahua – odredi datum izbora.”

Gantz je prošlog mjeseca zaprijetio da će napustiti ratnu vladu – formiranu prošle godine zbog rata u Gazi – ako Netanyahu ne uspije predstaviti poslijeratni plan za uništenu palestinsku enklavu, gdje Izrael nastavlja s kopnenom i zračnom kampanjom bombardiranja u kojoj je od 7. oktobra ubio više od 37.000 ljudi, prema zdravstvenim zvaničnicima u Gazi.

Protesti protiv vlade koju vodi Netanyahu važni su, ali moraju biti zakoniti, rekao je Gantz.

“Protesti su važni, ali moraju se odvijati na zakonit način i ne smiju poticati mržnju. Nismo jedni drugima neprijatelji. Naši neprijatelji su izvan naših granica”, rekao je novinarima.

Netanyahu: Ne napuštaj front

“Bit ću dio vlade nacionalnog jedinstva koja uključuje sve centrističke stranke i samo će nam ta opcija omogućiti da se suočimo sa svim izazovima koji stoje pred nama, čak i sa Netanyahuom. Kao što sam rekao, ono što nam treba je pravo i istinsko jedinstvo, a ne djelomično jedinstvo.”

Gantz je također pozvao izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta da “učini ono što je ispravno”.

Netanyahu je dao kratku izjavu pozivajući Gantza da “ne napušta front”, iako njegov odlazak neće ugroziti parlamentarnu većinu od 64 mjesta u Knessetu, od ukupno 120, koju drži vladajuća desna koalicija.

Gantz se smatra Netanyahuovim glavnim političkim rivalom u Izraelu.

Prije ulaska u ratnu vladu bio je vodeća figura u opoziciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije