Iran odobrio šestoricu kandidata za predsjedničke izbore

Prijevremeni izbori u Iranu se održavaju kasnije ovog mjeseca nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći.

Osoblje izbornog štaba čeka da primi kandidate za registraciju za iranske predsjedničke izbore u Ministarstvu unutarnjih poslova, u Teheranu, Iran, 3. juna 2024. (WANA via REUTERS)

Iransko Vijeće čuvara, koje nadzire izbore i zakonodavstvo, odobrilo je kandidature šestorice kandidata za predsjednika na prijevremenim izborima koji će se održati kasnije ovog mjeseca nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći, izvijestila je u nedjelju iranska državna televizija.

Na popisu su Mohammad Bagher Ghalibaf, predsjednik iranskog parlamenta i bivši komandant Revolucionarne garde, Saeed Jalili, konzervativac, koji je bio bivši glavni nuklearni pregovarač i četiri godine vodio ured vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i gradonačelnik Teherana Alireza Zakani.

Popis, koji je na državnoj televiziji objavio glasnogovornik Ureda za izbore, također uključuje Masouda Pezeshkiana, reformističkog zakonodavca, Mostafu Pourmohammadija, bivšeg ministra unutarnjih poslova, te Amira Hossein Ghazi-Zadeh Hashemija, konzervativnog političara.

Izborna utrka

“Objavom konačne liste kandidata službeno počinju njihove izborne aktivnosti”, rekla je državna televizija.

Izbori bi se trebali održati 28. juna.

Vijeće je diskvalificiralo bivšeg predsjednika tvrdolinijaša Mahmuda Ahmadinedžada i bivšeg predsjednika parlamenta Alija Laridžanija, istaknutog konzervativca, objavili su državni mediji.

Izvor: Agencije