Bijela kuća: Zaustavljena ruska ofanziva na Harkiv

Odobrenje koje je Washington dao Ukrajincima za napad na ciljeve i u samoj Rusiji daje rezultate, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Snimak iz drona prikazuje Vovčansk u regiji Harkov u Ukrajini usred ruskog napada [United Assault Brigade of the National Police of Ukraine 'Lyut'/Handout via REUTERS]

Ruska vojna ofanziva oko ukrajinskog grada Harkiva je zaustavljena, izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, koji to vidi kao posljedicu zelenog svjetla koje je Washington dao Ukrajincima za napad na ciljeve i u samoj Rusiji.

“Sa stanovišta američkog predsjednika (Joea Bidena), u pitanju je samo zdrav razum. Ono što se dešavalo oko Harkiva, ono što je bilo novo posljednjih mjeseci, bila je ruska ofanziva. Nije bilo smisla ne dozvoliti Ukrajincima da napadnu preko granice”, rekao je Jake Sullivan za američku televizijsku mrežu CBS.

Prema njegovim riječima, Biden je dao odobrenje Ukrajincima, a oni su ga primijenili na bojnom polju, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Američki uslovi Kijevu

“Želim istaći da je ova (ruska) ofanziva na Harkiv zaustavljena. Taj grad je i dalje pod prijetnjom Rusa, koji posljednjih dana nisu napredovali u toj zoni”, rekao je Sullivan.

Američki predsjednik dugo je odbijao dozvoliti Ukrajincima da koriste oružje koje isporučuje SAD za napade unutar ruske teritorije, ali je nedavno promijenio stav.

Međutim, Biden je postavio i određene uslove, a to je da se može gađati samo pogranično područje.

Izvor: Agencije