UN stavlja Izrael na ‘Listu srama’ zbog stradanja djece u Gazi

Ovaj potez dolazi nakon što je u izraelskom bombardovanju Gaze ubijeno više od 15.500 palestinske djece.

Palestinsko dijete čeka na liječenje u bolnici Al-Aqsa u Deir el-Balahu u centralnom pojasu Gaze 30. maja [Bashar Taleb/AFP]

Ujedinjeni narodi dodaju Izrael na svoju takozvanu “Lisu srama” zemalja koje su počinile zlostavljanje djece u oružanim sukobima, potvrdio je izraelski diplomata, dok su hiljade palestinske djece ubijene u nastavku napada izraelske vojske na Pojas Gaze.

U objavi na društvenim mrežama, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je da je primio službenu obavijest o odluci generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

“Ovo je jednostavno nečuveno i pogrešno”, rekao je Erdan.

“Reagovao sam na sramnu odluku i rekao da je naša vojska najmoralnija na svijetu. Jedini koji je na crnoj listi je generalni sekretar koji podstiče terorizam i motivisan je mržnjom prema Izraelu.”

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa je rekao da bi “izvještaj trebao biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a 14. juna, a zatim i zvanično objavljen nekoliko dana kasnije”.

Palestinske vlasti pozdravljaju odluku

Godišnji izvještaj o djeci u oružanom sukobu sastavlja „spisak strana koje sudjeluju u kršenju prava djece“, uključujući ubijanje i sakaćenje, seksualno nasilje i napade na škole i bolnice.

Lista srama ili Crna lista ima za cilj prozvati strane koje zlostavljaju djecu. Druge zemlje to mogu iskoristiti da ograniče prodaju oružja prestupnicima.

“Lista srama” uključuje Rusiju, Demokratsku Republiku Kongo, Somaliju, Siriju i Haiti.

Visoki palestinski zvaničnik Riad Malki pozdravio je odluku UN-a, ali je rekao da je taj potez zakasnio.

“Sada, suočen s katastrofom u Gazi koju svijet vidi golim očima […] generalni sekretar UN-a više nema izgovora da Izrael ne stavi na crnu listu”, rekao je Malki u saopćenju.

Grupe za ljudska prava neprekidno osuđuju posljedice izraelskog bombardovanja i opsade Gaze, uzrokući smrt hiljada djece.

Više od 36.700 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od početka oktobra prošle godine, uključujući 15.571 dijete, navodi ured za medije vlade Gaze.

Eksperti UN-a su također rekli da su izraelska ograničenja u isporuci hrane, vode i lijekova uzrokovali ogromnu humanitarnu krizu, uključujući glad.

Ranije ove sedmice, UN-ova agencija za prava djeteta UNICEF saopćila je da devet od deset palestinske djece u Gazi živi u “ozbiljnom siromaštvu”.

Poređenja radi, 2020. godine samo je 13 posto djece u Pojasu Gaze živjelo u teškom siromaštvu, saopštio je UNICEF.

‘Volio sam igrati nogomet’

Svjetska zdravstvena organizacija je također prošle sedmice rekla da četvero od petero palestinske djece u Gazi “nije jelo cijeli dan barem jednom u tri dana”.

Organizacija Defense for Children International-Palestine (DCIP) također je izvijestila o strašnim posljedicama koje kontinuirani izraelski vojni napad na Gazu ima na palestinsku djecu, uključujući hiljade onih koji su teško ranjeni od oktobra.

Kolaps zdravstvenog sistema u Gazi značio je da mnogi pacijenti, uključujući djecu, ne mogu dobiti njegu koja im je potrebna, izvijestila je grupa.

“Palestinsku djecu koja prežive izraelske napade čeka doživotni oporavak kako bi se izliječila od fizičke i psihičke traume”, rekao je Ayed Abu Eqtaish, direktor programa odgovornosti DCIP-a, u izjavi u srijedu.

U jednom svjedočanstvu koje je prikupio DCIP, 15-godišnji palestinski dječak po imenu Mohammad opisao je svoj težak put do oporavka nakon što ga je u martu ustrijelio izraelski kvadrokopter u leđa.

Sada je paraliziran u donjem dijelu tijela.

“Većinu vremena provodim na madracu, ležeći na leđima. Također, patim od čireva zbog dugotrajnog sjedenja, koji još nisu zacijelili. Lijekovi za te rane i tablete protiv bolova su skupi i moj otac ih ne može uvijek priuštiti”, rekao je Mohammad za DCIP.

“Volio sam igrati nogomet, uvijek sam bio golman”, rekao je. “Također sam volio popravljati satove i električne uređaje, ali sada to ne mogu raditi zbog svog invaliditeta.”

U januaru je organizacija Save the Children rekla da više od desetero djece u Gazi dnevno izgubi neki od udova.

Izvor: Al Jazeera i agencije