Šta je ‘Lista srama’ na koju je Izrael uvršten?

Osam mjeseci od izbijanja rata u Pojasu Gaze UN je izraelsku vojsku uvrstiti na ‘Listu srama’ zbog nepoštivanja prava djece u sukobima.

Izrael je nova strana dodana na crnu listu, a ovakva mjera bi mogla imati veći utjecaj na međunarodnoj sceni (REUTERS/Amir Cohen)

Nakon što je prošlo osam mjeseci od izbijanja rata u Pojasu Gaze, Izrael je u petak saopćio da su ga Ujedinjeni narodi obavijestili da će izraelsku vojsku uvrstiti na “Listu srama” zbog nepoštivanja prava djece u sukobima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres objavit će svoj novi izvještaj 18. juna, ali je izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan iznenadio sve u petak svojim saopćenjem da je primio telefonski poziv od direktora Guterresovog kabineta koji ga je obavijestio o odluci generalnog sekretara da uvrsti izraelsku vojsku na “Listu srama”.

Izraelski ambasador u UN-u objavio je na svom nalogu na platformi X u petak vidio zapis jednog dijela ovog telefonskog razgovora na kojem se pojavljuje i govori: “Osjećam duboki šok i gađenje zbog ove sramne odluke koju je donio generalni sekretar”.

“Listu srama” je 2002. godine uveo generalni sekretar UN-a, kao važan alat u nastojanjima da se suzbiju kršenja prava djece u oružanim sukobima. Stigmatiziranje počinitelja – bilo da su to vlade ili nedržavne oružane grupe –stvara veliki pritisak na strane u oružanom sukobu kako bi se primorale na pridržavanje međunarodnog prava.

Kršenje prava djece

Na zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a, generalni sekretar UN-a godišnje objavljuje izvještaj koji dokumentira kršenja prava djece, uključujući i gađanje škola i bolnica, u gotovo 20 ratnih zona širom svijeta. Ovaj izvještaj uključuje i aneks u kojem su navedene strane odgovorne za ova kršenja prava.

Aneks je postao poznat kao “Lista srama” jer sadrži imena strana optuženih za činjenje nasilja nad djecom u sukobu, uključujući ubijanje, sakaćenje, regrutaciju, otmicu ili činjenje djela seksualnog nasilja nad njima.

Crna lista nema nikakve kaznene efekte osim međunarodnog pritiska, a uvrštene strane mogu biti uklonjene sa liste UN-a, ali tek nakon sklapanja sporazuma sa UN-ovim odborima koji prate procedure za zaustavljanje kršenja prava.

Izrael je nova strana dodana na crnu listu, a ovakva mjera bi mogla imati veći utjecaj na međunarodnoj sceni. Izrael se, po treći put u nekoliko mjeseci, našao pod lupom velikih međunarodnih tijela, prije svega Međunarodnog suda pravde, nakon što je Južna Afrika podnijela tužbu protiv Izraela 11. januara pod optužbom da provodi genocid u Gazi. Zatim Međunarodnog krivičnog suda, nakon što je glavni tužitelj krajem maja izdao naloge za hapšenje izraelskog premijera i njegovog ministra odbrane. I na kraju, UN-a i njegove crne liste.

Izvor: Al Jazeera i agencije