Izrael napada Gazu iz zraka, s mora i kopna

Ministarstvo zdravstva izvještava o velikom broju ubijenih i ranjenih u Gazi koji su hitno prebačeni u bolnicu nakon izraelskog bombardiranja.

Deseci ubijenih i ranjenih dovezeni su u bolnicu Al-Aqsa koja jedva radi [Ashraf Amra/Anadolu Agency]

Izraelska vojska ubila je u izbjegličkom kampu Nuseirat više od 200 Palestinaca, u posljednjem napadu od subote, prema uredu vlade u Gazi.

Deseci zračnih napada pogodili su opkoljeno područje u subotu, posebno u Deir el-Balahu u centralnoj Gazi, kuće zapadno od grada Rafaha na jugu i više područja u gradu Gazi na sjeveru.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da “veliki broj” ubijenih i ranjenih pristiže u bolnicu Al-Aqsa, od kojih su većina djeca i žene.

“Deseci ozlijeđenih leže na tlu, a ljekarski timovi pokušavaju ih spasiti osnovnim medicinskim sredstvima koje imaju na raspolaganju”, navodi se i dodaje da nedostaje lijekova i hrane, a glavni generator za električnu energiju je prestao raditi zbog nedostatka goriva.

Na ulicama ‘mnogo tijela’ ubijenih i ranjenih

Medijski ured vlade Gaze kaže da je u “izraelskom masakru” u izbjegličkom kampu Nuseirat ubijeno 210 Palestinaca i ranjeno više od 400.

Glasnogovornik je dodao da je na ulicama još “mnogo” tijela i ranjenih ljudi.

Komunikacije su bile oštećene usred intenzivnog bombardiranja, ali izvještavajući iz pretrpane bolnice telefonom, Al Jazeerina Hind Khoudary rekla je da je situacija napeta, sa prestravljenim ljudima na ulicama koji ne znaju gdje se skloniti.

“Eksplozije se događaju svake minute. Vozila hitne pomoći prebacuju ranjene u bolnicu gdje smo zarobljeni. U bolnici je haos. Među ranjenima ima i djece”, rekla je.

U kratkom saopćenju, izraelska vojska je rekla da su njene snage “gađale terorističku infrastrukturu u području Nuseirata”.

Kasnije je objavila da su njene snage spasile četiri zarobljenika tokom operacije u Nuseiratu.

Četvorica, koja su odvedena u Gazu nakon napada predvođenog Hamasom u južnom Izraelu 7. oktobra, u “dobrom su zdravstvenom stanju”, rekla je vojska.

‘Brutalan napad bez presedana’

Ured za medije Vlade Gaze rekao je u saopćenju da je izraelska vojska pokrenula “brutalan napad bez presedana” na izbjeglički kamp Nuseirat, “ostavljajući desetke ubijenih i ranjenih na ulicama” i nastavljajući “svoju agresiju na sva područja centralnog guvernata”.

Također u centralnoj Gazi, najmanje šest Palestinaca iz jedne porodice ubile su izraelske snage nakon što su ujutro granatirale njihov dom u izbjegličkom kampu Bureij.

Deseci zračnih napada bili su usmjereni na južna područja grada Gaze, a svjedoci su izjavili da su čitavi stambeni blokovi uništeni, dok su topovnjače bombardirale područje u blizini ribarske luke.

Izraelska vojska intenzivira svoju smrtonosnu kampanju u Gazi nakon što je u napadu u četvrtak ubijeno oko 40 ljudi koji su se sklonili u školi koju vode Ujedinjeni narodi u izbjegličkom kampu Nuseirat, gdje je smješteno oko 6.000 raseljenih Palestinaca.

Izrael tvrdi da je ubio 17 “terorista” u tom napadu, ali UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) rekla je u osuđujućem saopćenju da je “škola pretvorena u sklonište” bila meta bez ikakvog upozorenja i da počinitelji moraju odgovarati.

Hamas je optužio izraelsku vojsku za “lažne informacije” o 17 ubijenih.

Izvor: Al Jazeera