Macron: Francuska i SAD učinit će sve da spriječe eskalaciju na Bliskom istoku

Ključni prioritet je smirivanje situacije između Izraela i Hezbollaha, rekao je francuski predsjednik.

Biden je u posjetu Francuskoj stigao u povodu obilježavanja 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji (EPA-EFE/ANDRE PAIN) (EPA)

Francuska i SAD uložit će veće napore ne bi li spriječili veću eskalaciju na Bliskom istoku, a ključni prioritet je smirivanje situacije između Izraela i Hezbollaha, rekao je u subotu francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Zajedno ćemo udvostručiti napore kako bi se izbjegla eksplozija u regiji, naročito u Libanu”, istakao je Macron u zajedničkoj izjavi s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je u državnoj posjeti Francuskoj.

Macron je dodao da strane rade na “unapređenju parametara” kako bi se smanjile tenzije i okončao institucionalni vakuum u Libanu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Francuska i SAD zadnjih mjeseci nastoje smanjiti tenzije u regiji.

Pariz je iznio pisane prijedloge objema stranama u cilju zaustavljanja pogoršanja sukoba između Izraela i Hezbollaha na granici.

SAD također na tome radi, ali diplomate su rekle da postoje problemi u koordinaciji napora.

Macron je rekao da su dvije zemlje razvile “usku saradnju” u pregovorima “s Izraelom s jedne strane i Libanom i svim drugim uključenim stranama s druge”.

Biden u kratkoj izjavi nije spomenuo Liban, kao ni Iran, za koji je Macron rekao da usvaja strategiju eskalacije u regiji, podsjetivši na iranski napad na Izrael i razvoj njegovog nuklearnog programa.

“Naše dvije zemlje odlučne su izvršiti potreban pritisak kako bi se zaustavio taj trend”, rekao je Macron.

Rezolucija protiv Irana

Uprkos američkoj rezerviranosti, Francuska, Velika Britanija i Njemačka prošle sedmice iznijele su rezoluciju protiv Irana u vezi njegovog nuklearnog programa koja je usvojena na Odboru guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iako je na kraju podržao rezoluciju, Washington je u početku bio rezerviran i američke diplomate rekle su se SAD boji da bi rezolucija mogla isprovocirati Iran, što žele izbjeći prije američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Biden je u posjetu Francuskoj stigao u povodu obilježavanja 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji. Teme razgovora bile su i trgovina, Izrael i rat u Ukrajini.

Biden i Macron pozdravili su također spašavanje četvero talaca u Pojasu Gaze u subotu, izvijestila je agencija dpa.

Biden je rekao da će SAD nastaviti ulagati napore dok se svi taoci ne vrate kućama.

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pohvalio je u saopćenju izraelsku vojsku i istao da bi dogovor o prekidu vatre mogao osigurati oslobađanje svih ostalih talaca, sigurnosne garancije za Izrael i pomoć civilima u Pojasu Gaze.

Macron je podržao te ciljeve, ali je kritizirao situaciju u Rafahu na jugu Pojasa Gaze. Rekao je da broj ubijenih i ozlijeđenih u devet mjeseci rata između Izraela i Hamasa neprihvatljiv.

Rekao je i da je neprihvatljivo da Izrael ne želi otvoriti sve granične prelaze za dopremu humanitarne pomoći u Pojas Gaze, što međunarodna zajednica traži već mjesecima.

Izvor: Agencije