Izraelski mediji: Učinak naše vojske prešao od apsolutne pobjede do apsolutnog neuspjeha

Bivši izraelski sigurnosni i vojni zvaničnici tvrde da se borbe u Gazi vode zbog stranačkih interesa.

Izraelske trupe u Rafahu (Izraelska vojska / AFP)

Izraelski mediji pišu o situaciji na terenu u ratu u Pojasu Gaze, a bivši izraelski sigurnosni i vojni zvaničnici rekli su da se borbe vode zbog stranačkih interesa, budući da se učinak izraelske vojske pretvorio iz “apsolutne pobjede u apsolutni neuspjeh”.

Izraelski Channel 12 citirao je bivšeg šefa Mossadovog obavještajnog odjela Amnona Sofrina koji je rekao da “ne vidi nijednu moguću opciju u kojoj bi oslobodili zatočenike u Gazi, jer je vojnom pritisku o kojem sve vrijeme pričamo došao kraj”.

Sofrin se zapitao: “Šta nam je još ostalo? Da pređemo iz Rafaha na Sinaj? To nije opcija. Došli smo do kraja puta i nismo nikoga od njih (zarobljenika) vratili njihovim kućama”.

Bivši izraelski ministar unutrašnje sigurnosti Omer Barlev rekao je: “Rat je završen prije tri mjeseca, a posljednja tri-četiri mjeseca borbe se vode isključivo zbog stranačkih interesa”.

Barlev je potvrdio izraelskom Channelu 13 da “ako rat i borbe na jugu (Gaze) ne budu zaustavljeni, oteti (zarobljenici) neće biti oslobođeni, a ljudi se neće vratiti na sjever”.

Dichter okrivio vojsku

Izraelski ministar poljoprivrede Avi Dichter okrivio je vojsku jer se fokusirala na Gazu umjesto na sjever, te je s tim u vezi rekao: “Mi vodimo rat na jugu i teški rat iscrpljivanja na sjeveru”.

“Nema smetnje da se vojska žestoko bori i u Gazi i u Libanu”, rekao je za izraelski Channel 14, dodavši: “Ali je vojska odlučila svoje napore usmjeriti na Gazu i tamo završiti vojne operacije prije nego se posveti Hezbollahu”.

Izraelski novinar Natan Zahavi ismijao je premijera Benjamina Netanyahua u vezi s njegovim obećanjem da će vratiti sigurnost u naselja na sjeveru, baš kao što je to obećao i za naselja u blizini Pojasa Gaze.

“Prešli smo sa razgovora o apsolutnoj pobjedi na razgovor o apsolutnom neuspjehu. Milioni stanovnika Države Izrael su depresivni, hiljade napuštaju zemlju i kupuju nekretnine u Grčkoj, Kipru i Portugalu, a približava nam se i ekonomska katastrofa”, rekao je Zahavi izraelskom Channelu 13.

Završio je, objašnjavajući: “Vlasnici preduzeća i farmeri vrište pozivajući u pomoć, povici očaja članova porodica kidnapovanih (zarobljenika) ne dolaze do ušiju, a stih u izraelskoj himni: ‘Naša nada još nije izgubljena’ više nije realističan”.

Izvor: Agencije