Italijanska premijerka vodi u anketama dok izbori za EP ulaze u treći dan

Giorgia Meloni bi mogla utjecati na izbor sljedećeg predsjednika Evropske komisije ako njena Braća Italije ostvare velike dobitke.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni u anketama je daleko ispred svojih suparnika (EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI)

Italijanska premijerka Giorgia Meloni u anketama je daleko ispred svojih suparnika dok Italijani, Estonci, Latvijci, Maltežani i Slovaci u subotu izlaze na izbore za Evropski parlament.

Meloni bi mogla utjecati na izbor sljedećeg predsjednika Evropske komisije ako njena Braća Italije ostvare velike dobitke, piše dpa a prenosi Hina.

Aktualna predsjednica Komisije Ursula von der Leyen pokušava pridobiti Meloni u nadi da će dobiti glasove grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), paneuropskog euroskeptičnog bloka koji Meloni sada predvodi i čijim se redovima žele pridružiti kandidati Braće Italije ako budu izabrani u Evropski parlament, navode agencije.

Kao treća najmnogoljudnija zemlja u EU-u, Italija može poslati ukupno 76 zastupnika u Evropski parlament koji ima 720 mjesta.

Prema “anketi anketa” koju je sastavio portal Politico, konzervativna Braća Italije su na prvom mjestu s 27 posto, šest bodova ispred Demokratske stranke lijevog centra.

Subota je treći od četiri dana izbora koji se održavaju diljem EU-a. Danas je dan glasanja za Latviju, Maltu i Slovačku; drugi i posljednji dan glasanja za Češku, i prvi od dva za Italiju i Estoniju.

Prvi preliminarni rezultati koji ukazuju na sastav sljedećeg Evropskog parlamenta bit će objavljeni tek u nedjelju kasno navečer, nakon što glasa svih 27 članica. Oni će biti ažurirani u ponedjeljak rano ujutro.

Izvor: Agencije