Zašto izraelski vojnici upadaju u zasjede

Izraelska vojska nije kvalificirana za borbu u naseljenim područjima, kaže vojni stručnjak Fayez al-Duwairi.

Izraelska vojska izgubila svoju efikasnost i profesionalizam u vrijeme bivšeg načelnika Generalštaba (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da postoji nekoliko razloga zbog kojih se ponavlja upadanje izraelskih vojnika u zasjede i to na način na koji žele frakcije otpora u Pojasu Gaze.

Al-Duwairi je u analizi vojne situacije u Gazi ukazao na to da su neki od razloga vezani za vremenske i mjesne uvjete te podatke s terena, dodajući da jedna situacija nije ista kao neka druga.

„Teren, vremenske prilike, veličina izraelskih snaga koje napadaju i njihovo naoružanje te mnogi drugi faktori mogu biti razlozi, osim mogućih iznenađenja“, dodao je.

Ali, nastavlja Al-Duwairi, postoji jedan važan razlog koji je vezan za niže izraelske vođe u okupacijskoj vojsci (oficire i podoficire), a to je da su oni “neborci, nekvalifikovani i neprofesionalni“.

Citirao je izraelskog rezervnog generala Yitzhaka Bricka, koji je rekao da je izraelska vojska izgubila svoju efikasnost i profesionalizam za vrijeme bivšeg načelnika Generalštaba Aviva Kochavija, kada se vojska okrenula tehnologiji i fokusirala na zračne snage te da nije kvalificirana za borbu u naseljenim područjima.

Zasjeda brigada Al-Qassam

Al-Duwairi je upozorio na to da se Izrael mora povući iz Pojasa Gaze, na osnovu onoga što se dešava njegovoj vojsci tamo od kako je počela velika kopnena operacija krajem oktobra prošle godine.

Al Jazeera je u četvrtak navečer emitirala ekskluzivne snimke i nove detalje složene zasjede koju su izvele Brigade al-Qassam u Beit Hanounu u sjevernom Pojasu Gaze krajem maja.

Zapovjednik Al-Qassama rekao je za Al Jazeeru da je zasjeda izvedena u tri etape i da je trajala 26 sati bez prekida. Rekao je da su se izraelske snage, prije nego što su bile primorane da se zaustave i potpuno se povuku, kretale prema Beit Hanounu rutom koju su borci Al-Qassama unaprijed predvidjeli.

Izvor: Al Jazeera