WP: Troškovi popravke privremene luke u Gazi premašuju 20 miliona dolara

Američki vojni timovi također nastoje obnoviti glavne temelje za slično pristanište u izraelskoj luci Ashdod, piše Washington Post.

Privremeno pristanište na obali Gaze urušilo se usljed jakih talasa (CENTCOM / AFP)

Američko ministarstvo odbrane otkrilo je potrebu za skupim popravkama privremene luke koju je Washington izgradio kako bi olakšao isporuku humanitarne pomoći Gazi koja je teško oštećena vremenskim nepogodama.

Prema pisanju The Washington Posta, troškovi neophodnih popravki procjenjuju se na oko 22 miliona dolara, s mogućnošću porasta na 28 miliona.

List otkriva da američki vojni timovi trenutno nastoje obnoviti glavne temelje za slično pristanište u izraelskoj luci Ashdod, području koje pruža veću zaštitu od jakih valova koji su nanijeli ozbiljnu štetu privremenoj luci.

Uništeno pristanište

Glasnogovornica američkog Ministarstva odbrane Sabrina Singh očekuje da će rekonstrukcija pristaništa biti završena do kraja ove sedmice i da će se odmah nakon toga početi sa isporukom hrane, vode i druge hitne pomoći stanovnicima Gaze.

Singh je potvrdila da njena zemlja nastavlja da sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi “što je prije moguće” isporučila humanitarnu pomoć Gazi.

Centralna komanda SAD-a (Centcom) je 17. maja najavila otvaranje privremenog pomorskog pristaništa na obali Gaze, ali se ono brzo urušilo nakon sedam dana rada usljed jakih talasa, a dijelovi njega su se odvojili i stigli do obale grada Ashdoda.

Izvor: Agencije