Trump državama prijeti carinama zbog ilegalnih migracija

Sigurnost granica i useljavanje pojavili su se kao glavne teme Amerikancima uoči izbora 5. novembra, na kojima će se Trump sučeliti s predsjednikom Joeom Bidenom.

Donald Trump se bori za svoj drugi predsjednički mandat (REUTERS/Brendan McDermid)

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je da bi, ukoliko pobijedi na američkim izborima u novembru, mogao uvesti carine zemljama, uključujući Kinu, koje ne obuzdaju protok imigranata.

Trump je to rekao na predizbornom skupu u pograničnoj saveznoj državi Arizoni dok je odgovarao na pitanje publike i nije precizirao veličinu carina koje bi uveo u takvom scenariju, piše Reuters, a prenosi Hina.

Upitan o načinima na koje bi obuzdao protok migranata koji ilegalno dolaze u SAD, Trump je rekao: “Imamo ogromnu ekonomsku moć”.

Dodao je da, ako neka zemlja, poput Kine, ne pomaže u obuzdavanju priljeva migranata u SAD, postoje “stvari koje se zovu carine”.

Useljavanje u SAD

Sigurnost granica i useljavanje pojavili su se kao glavne teme Amerikancima uoči izbora 5. novembra, na kojima će se Trump sučeliti s predsjednikom Joeom Bidenom, demokratom izabranim u Bijelu kuću 2020.

Većina ljudi koji ilegalno prelaze u SAD su iz Latinske Amerike. Prema Vladinim podacima, američka granična patrola uhapsila je više od 27.000 kineskih migranata, uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice s Meksikom od 1. oktobra 2023. do 30. aprila 2024, što je dio naglog porasta kineskih ilegalnih ulazaka u SAD.

Bio je to prvi Trumpov istup u kampanji otkako ga je porota na Manhattanu 30. maja proglasila krivim po sve 34 tačke za krivotvorenje poslovne dokumentacije radi prikrivanja 130.000 dolara koje je njegov bivši advokat platio glumici filmova za odrasle Stormy Daniels prije izbora 2016. za šutnju o njihovoj navodnoj vezi.

Izvor: Agencije