Stranke ljevice vode na izborima za Evropski parlament u Nizozemskoj

Izlazne ankete pokazuju skok podrške populisti Geertu Wildersu i njegovoj antiimigrantskoj stranci, ali ipak ostaje iza ljevice.

Čelnici Zelene ljevice i Laburista Bas Eickhout i Frans Timmermans slave izlazne rezultate nizozemskih izbora za Evropski parlament u Utrechtu (EPA-EFE/SEM VAN DER WAL)

Predviđa se da će lijevo orijentirane stranke u Nizozemskoj tijesno osvojiti najviše mjesta na izborima za Evropski parlament u zemlji, iako je antiimigracijska stranka populističkog krajnje desnog nacionaliste Geerta Wildersa ostvarila ogroman napredak.

Kombinacija Laburisti/Zelena ljevica (Labour/Green Left) mogla bi osvojiti osam mjesta, malo ispred Wildersove Stranke za slobodu (PVV) sa sedam mjesta, prema nacionalnoj izlaznoj anketi koju je objavila televizija NOS.

Izlazna anketa ima marginu pogreške oko jednog mjesta.

Rezultat sugerira veliki skok Wildersa nakon njegove pobjede na prošlogodišnjim nacionalnim izborima, s obzirom da njegova stranka nije uspjela osigurati mjesto na prethodnim izborima za EU i dobila ga je samo nakon preustroja zbog Brexita.

“Ovo je vrlo pozitivan znak i, također, znak elitama u Briselu da će se stvari promijeniti”, rekao je Wilders novinarima u Hagu.

“Signal koji su mnogi nizozemski glasači danas dali je da žele drugačiju Evropsku uniju i da žele jaču nacionalnu državu. Ne više prijenosa ovlasti na Evropu, nego upravo suprotno.”

Čelnik laburista Frans Timmermans rekao je kako rezultati pokazuju da se lijeve stranke ne bi trebale otpisati za ove izbore, uprkos usponu nacionalističkih stranaka diljem Evrope.

Izbori za Evropski parlament

Glasanjem u Nizozemskoj počeli su četverodnevni izbori za Evropski parlament u 27 država članica EU-a.

Glavni unutarnji politički izazov s kojim se Unija suočava je rastuća popularnost nacionalističkih i populističkih stranaka koje žele razgraditi EU iznutra.

Wilders, poznat po protivljenju migrantima i islamu, rekao je u četvrtak da bi dobar rezultat za nacionalističke stranke trebao potaknuti da se ujedine u nastojanju da promijene propise EU-a i vrate više ovlasti nacionalnim zakonodavnim tijelima.

Kombinacija Laburisti/Zelena ljevica pala je za jedno mjesto u odnosu na rezultat iz 2019, ali se čini da je ostala najveća nakon kampanje u kojoj su neprestano upozoravali na uspon nacionalističkih stranaka.

Dvije ljevičarske stranke kandidirale su se na zajedničkoj listi, ali će nakon glasanja imati odvojene frakcije u parlamentu.

Stvarni rezultat nizozemskih izbora bit će objavljen nakon što se završi glasanje u svih 27 država članica u nedjelju.

Parlament od 720 mjesta odlučuje zajedno s 27 nacionalnih vlada EU-a o zakonima koji uređuju jedinstveno tržište bloka, njegov dugoročni budžet od 1 bilion eura, fiskalna pravila i zakone za sprečavanje klimatskih promjena.

Istraživanja volje glasača pokazuju da će desni centar vjerovatno osvojiti najveći broj mjesta, stavljajući njihovu kandidatkinju na čelo Evropske komisije, Njemicu Ursulu von der Leyen, u najbolju poziciju za imenovanje za drugi mandat.

Novi parlament odlučit će o sljedećem sedmogodišnjem budžetu EU-a, kao i o Ukrajini, Moldaviji i zemljama zapadnog Balkana, koje traže članstvo u EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije