Stoltenberg: Nema neposredne vojne prijetnje Rusije članicama NATO-a

Komentar generalnog sekretara NATO-a uslijedio je nakon novih napetosti nastalih između Rusije i zemalja članica NATO-a, koje su najavile jačanje vojne podrške Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom na konferenciji za novinare, održanoj u Stockholmu 7. juna (TT News Agency / Henrik Montgomery via Reuters)

“Nije prisutna nikakva neposredna vojna prijetnja Rusije zemljama članicama NATO-a”, nakon što je Kremlj optužio zapadne zemlje da žele eskalaciju u Ukrajini, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Sve dok ne dajemo Moskvi ili ostalim glavnim gradovima zemalja koje bi nas potencijalno mogle napasti povod za nesporazume ili pogrešne procjene, nema ni vojne prijetnje zemljama NATO-a”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, održanoj u Stockholmu zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Na pitanje o mogućnosti po kojoj Rusija testira predanost zemalja NATO-a da stanu u odbranu bilo koje od njih u slučaju napada, u skladu sa članom 5. sporazuma, Stoltenberg je odgovorio: “Ne vidimo nikakvu neposrednu vojnu prijetnju bilo kojoj zemlji NATO-a.”

“Stoga i ne vjerujemo da će naš član 5. biti stavljen na kušnju”, dodao je Stoltenberg koji boravi u Švedskoj, zemlji koja se NATO-u pridružila u aprilu.

Ove su izjave uslijedile nakon novih napetosti nastalih između Rusije i zemalja članica NATO-a, koje su najavile jačanje vojne podrške Ukrajini.

Apel Ukrajine zapadnim saveznicima

Kremlj je nedavno kritizirao Atlantski savez zbog pokretanja “novog ciklusa eskalacije” nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da odobre Kijevu napade američkim oružjem na ciljeve u Rusiji kako bi odbranio ukrajinski grad Harkiv.

Francuska je u četvrtak navečer najavila da će u Kijev poslati borbene avione Mirage 2000-5, a Ruska vlada vjeruje da je Francuska “spremna za direktno sudjelovanje u sukobu”.

Ulf Kristersson je najavio da će i švedski borbeni avioni biti dio nadzornih snaga zračnog prostora Saveza, uglavnom sa svojim Gripenima na području Baltičkog mora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u posjeti Francuskoj, još jednom je pozvao svoje zapadne saveznike da “naprave više” kako bi pomogli Kijevu da se suoči s ruskom agresijom.

Izvor: Agencije